<P class="MsoNormal">A privatizáció ellen sztájkolnak Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Dél-Koreában az államvasutak és az állami energiaszolgáltató vállalatok szakszervezetekbe tömörült több ezer dolgozója lépett sztrájkba hétfőn, tiltakozásul a kormány privatizációs tervei ellen. A kormány három szakszervezeti tömörülés vezetője ellen letartóztatási parancsot adott ki.
Vágólapra másolva!

A határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetések hétfőn kora reggel kezdődtek, azután, hogy a szakszervezetek és a vállalatok vezetőinek éjszakai tárgyalásai nem hoztak eredményt. A munkaügyi minisztérium szóvivője szerint a tárgyalások tovább folytatódnak.

A kormány büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a sztrájkok vezetőivel szemben, három szakszervezeti tömörülés vezetői ellen letartóztatási parancsot adott ki. Li Han Dong kormányfő a munkabeszüntetéseket illegálisnak nevezte és felszólította a sztrájkolókat, azonnal térjenek vissza munkahelyükre. A szakszervezetek attól félnek, hogy az állami iparvállalatok tervezett privatizációja tömeges elbocsátásokkal jár.

A koreai állami vasúttársaság (KNR) közlése szerint a vonatok kétharmada csak részben vagy egyáltalán nem indult el. A gáz- és áramellátásban rövidtávon nem várható fennakadás - mondta a munkaügyi minisztérium szóvivője.

Dél-Koreában 2002 a választások éve. Júliusban helyhatósági választásokat tartanak, decemberben elnökválasztás lesz. A kormány népszerűsége a gazdasági válság következményein túl megszenvedte az Észak-Koreával való viszony rendezésére irányuló erőfeszítések megtorpanását is.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből