Megszűnhetnek az Unió strukturális és kohéziós alapjai

Vágólapra másolva!
Edmund Stoiber szerint meg kell szüntetni az EU strukturális és kohéziós alapjait, a spanyol miniszterelnök és a brit külügyminiszter a soros elnöki rendszer eltörlését javasolja. A nyilatkozatok már az EU jövőjével foglakozó, a munkáját jövő csütörtökön kezdő konventnek szólnak, amelyeket erősen meghatároz a kérdése, hogy miként lesz működtethető egy 27 tagúra bővülő unió.
Vágólapra másolva!

Felpezsdült az unió jövőjéről szóló vita a hét második felében. A kormányfői, miniszteri és miniszterelnök jelölti javaslatok jó része nem igazán esik egybe Magyarország érdekeivel. A legsúlyosabbnak Edmund Stoiber felvetése tűnik. A konzervatív német kormányfőjelölt, aki a Fidesz hét végi kongresszusának fő vendége volt, az MTI híradása szerint most azt sürgeti, hogy az unió szüntesse meg a legszegényebb országok és régiók felzárkóztatását segítő kohéziós és strukturális alapjait, és helyettük úgynevezett szolidaritási alapot képezzen.

Ezek az alapok hihetetlenül bürokratikus, rugalmatlan és sikkasztásra alkalmas rendszert alkotnak, amelyeket meg kell szüntetni - mondta Stoiber az El País című spanyol lapban pénteken megjelent nyilatkozatában. A szolidaritási alaphoz a leggazdagabb tagországok járulnának hozzá a legjobban rászorulók javára, ez utóbbiaknak pedig bizonyos szabadságuk lenne abban, hogyan használják fel az alapot - mondta. Ilyen rendszerben az EU a szó klasszikus értelmében foglalkozhatna a szolidaritással, és a tagállamok felelőssége megerősödnék a regionális politikáért - fejtegette Stoiber.

Érdeklődésünkre Horváth Gábor külügyi szóvivő csak annyit jegyzett meg: Magyarország egy létező uniós jogrend alapján folytatja csatlakozási tárgyalásait, a közös politikák jövőbeni alakulásában pedig már majd teljes jogú tagként, aktívan kíván részt venni.

José-Maria Aznar spanyol kormányfő és Jack Straw brit külügyminiszter szintén a héten a soros elnöki rendszer ellen emelt szót. Aznar azt szeretné, ha az országok féléves elnöki rotációját egy, az Európai Tanács által meghatározott időre választott elnök személye váltaná fel, aki a bizottság elnökével együtt biztosítana hatékonyabb vezetést az unió számára. Straw ellenben megerősítené a tanácsot, és a miniszteri tanácsok maguk választotta elnökeiből hozna létre egy "csapatelnökséget".

Straw jelezte, hogy a britek - a konzervatív ellenzék hangos tiltakozása ellenére - hajlandók lennének egyfajta alkotmány elfogadására, de az nem tartalmazhat jogi kötelezettségeket. Várhatóan azonban felháborodva utasítja majd el Gerhard Shröder bejelentését, mely szerint minden gazdasági és pénzügyi politikát, köztük az adózás kérdését is uniós szinten kell meghatározni.

(Magyar Hírlap)