Kaliforniai nyugdíjalap a budapesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
A kaliforniai Calpers, a világ legnagyobb nyugdíjalapja Magyarországon is megjelenik, és - lengyel mellett - magyar részvények vásárlásába kezd. A piaci kapitalizáció alapján, mintegy 15 millió dollárt fektethetnek magyar papírokba - adta hírül a Világgazdaság. Elemzői várakozások szerint más amerikai alapok is vonzónak találják a magyar piacon történő befektetést.
Vágólapra másolva!

A Calpers már régebben bejelentette, hogy átalakítja a fejlődő piacokra kialakított portfolió-politikáját, és kivonul az ázsiai (indonéz, malajziai, fülöp-szigeteki, és thaiföldi) tőzsdékről. A felszabaduló tőkét, a hírek szerint magyar és lengyel tőzsdei részvényekbe fekteti majd a cég.

A kaliforniai nyugdíjalap (151 milliárd dolláros "vagyonából" - várhatóan egymilliárd dollár értékben fektet részvényekbe hazánkban és lengyel földön, de emellett további 11 feltörekvő piac jöhet számításba - köztük Argentína, Brazília, Chile, Csehország, Izrael, Mexikó, Peru, Dél-Afrika, Dél-Korea, Tajvan és Törökország. A magyar piacra kerülő összeg a kapitalizáció alapján 15 millió dollár lesz.

Történelmi csúcs várható a tőzsdén?

Elemzők remélik, hogy a Calpers lépése több amerikai alapkezelőt is a régióba csalogathat, ami jelentős tőkebeáramlást eredményezhet a Budapesti Értéktőzsdére (amikor 2000 elején a német Berenberg alapkezelő jelentős vagyonnal bíró önálló magyar részvényalap indítását jelentette be, erőteljes áremelkedés mellett a BUX történelmi csúcsot ért el).

A nyugdíjalap a Wilshire Associates tanácsadó cég felmérése alapján hozták meg határozatukat. A gazdasági mutatókon kívül az alapvető demokratikus alapelvek betartását vizsgálták - munkajogi standardokat és pénzügyi átláthatóságot.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Calpers

Budapesti Értéktőzsde

Korábban:

A felügyelet engedélyezte a tőzsde Rt.-vé alakulását
(2002. február 19.)