Minisztériumi hatalomátvétel a PKN Orlennél

Vágólapra másolva!
A PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a részvényesek leváltották a kilenc fős felügyelőtanács hét tagját. A korábbi tanácsból csak az eddigi elnök, Andrzej Herman és a kincstárügyi minisztérium képviselője, Grzegorz Mroczkowski maradt a helyén, az ő felmentésükre vonatkozóan nem is volt javaslat a közgyűlésen.
Vágólapra másolva!

A kincstárügyi minisztérium, ahogyan az előre látható volt, szövetségeseivel együtt minden elgondolását gond nélkül keresztülvitte. A közgyűlésen 140 részvényes jelent meg, akik több mint 216,5 millió részvénnyel rendelkeznek. A legtöbb részvényt, együttesen 28 százalékot a kincstárügyi minisztérium és az olajipar privatizációját intéző Nafta Polska állami vállalat jegyzi. Rajtuk kívül egyetlen részvényesnek sincs 5 százaléknál nagyobb tulajdonrésze.

A közgyűlés korábban 98,4 százalékos többséggel jóváhagyta az igazgatóság tervét egy vegyes vállalat alapítására a Basell Europe Holdings B.V. hollandiai székhelyű nemzetközi részvénytársasággal. A vegyes vállalat célja a polimergyártás kiépítése, a propilén- és etiléngyártás megduplázása. A beruházás becsült értéke 600 millió dollár, és a két cég fele-fele arányban vesz benne részt. A vegyesvállalatra vonatkozó határozat idén június 30-ig érvényes. Amennyiben a PKN Orlen addig nem köti meg a megfelelő szerződéseket, a határozat érvényét veszti.

Csütörtökön a PKN Orlen részvényei a varsói tőzsdén nyitáskor 20,80 zloty-t értek, majd késő délutánra csaknem 5 százalékos csökkenéssel 19,75 zlotyra estek vissza.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

Korábban:

Új elnök a PKN Orlen élén
(2002. február 8.)