Csökkenti az autóshitelek árát a Merkantil Bank<BR/>

Vágólapra másolva!
Márciustól olcsóbb lesz az autóshitel a Merkantil Banknál. A kamatcsökkentés átlagosan 1,5 százalékpontos lesz, de a használt autókra adott kölcsönök kamata ennél is nagyobb mértékben süllyed. Az autófinanszírozásban piacvezető bankcsoport tavalyi éve is sikeres volt, mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárdot, mérleg szerinti eredménye pedig 1,37 milliárdot tesz ki.
Vágólapra másolva!

Az autóhitelezésben az idei év kezdetén is elmaradt a szokásos holtszezon. A tavalyi különlegesen forgalmas január után, 2002. első hónapja is meglepetést hozott, mintegy 10 ezer új autó talált gazdára. A piacvezető Merkantil Bank - tudtuk meg -, mintegy háromezer új személygépkocsi adásvételét finanszírozta meg. Tavaly egész évben 22,5 ezer új autót hiteleztek meg - hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, ami 9 százalékos bővülésnek felel meg. Jóval erőteljesebben, 21 százalékkal nőtt az elmúlt évben a használt gépkocsik finanszírozása, ami darabszámban több, mint 17 ezer autó hitelezését jelenti.

A piaci folyamatokat elemezve Kolossváry Ádám vezérigazgató veszélyesnek tartotta, hogy tovább nő a piacon az ügyfél és a bank számára is komoly kockázatot hordozó deviza alapú hitelezés. A banknál a korábbi 30 százalékról 40-re kúszott fel aránya az összes finanszírozásban. Mivel a forint erősödése jelenleg kedvez a devizában eladósodó magánügyfeleknek, az árfolyamkockázatból fakadó esetleges ráfizetésre senki sem gondol. A jövőt tekintve aggasztó az az egyre erősödő jutalékharc is, amelyet a piacra újonnan belépő finanszírozók gerjesztenek.

A Merkantilnak, hogy tarthassa pozícióit, a tavalyi 3 százalékos átlagos mérték után idén várhatóan 4 százalékos jutalékot kell majd fizetnie a dílereknek. Idén azonban az ügyfeleknek is jut a pénzből, márciustól ugyanis a Merkantil Bank csökkenti forinthiteleinek kamatát. Az új autókra adott kölcsön 1-1,5 százalékponttal lesz olcsóbb, a használt autók hitelkamata 1,5-2,5 százalékponttal lesz alacsonyabb. Ennek következtében a hitelek összes terhét tartalmazó teljes hiteldíj mutató (THM) az új autók esetében 20-40 százalékos önrész lefizetése esetén 19,48 százalékra csökken a jelenlegi mintegy 22-23 százalékról, a 40 százaléknál nagyobb önrész esetében pedig 18,48 százalékot tesz majd ki. A deviza alapú finanszírozás ára nem változik, az euró alapú hitelek THM-je valamivel 13 százalék alatt van.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Tavaly 35 százalékkal nőtt a Merkantil Bank adózás előtti eredménye
(2001. február 22.)