A franciák a legtakarékosabbak

Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy a Európában a franciák a legspórolósabbak. Ezt a meglepő eredményt hozta a Deutsche Bank 24 nevű nonstop pénzintézet nemrég készült tanulmánya. A bank elemzője szerint ezért érdemes újragondolkodni a franciák híres savoir vivre-jét, azaz életművészetének valódi értelmét.
Vágólapra másolva!

A gallok teljes jövedelmük átlagosan 16 százalékát, azaz egy év során 2590 eurót tesznek félre, amivel vezetik az európai uniós országok listáját. Rajtuk kívül a belgák és a spanyolok takarékoskodnak az átlag felett.

A "Pénzvagyonképződés Németországban és az euró-országokban" című felmérést készítő Deutsche Bank 24 kissé csodálkozva állapította meg azt is, hogy a németek csak a középmezőnyben állnak, miután jövedelmüknek csaknem tizedét nem költik el. A legkevesebbet, jövedelmük két százalékát, vagyis évente átlagosan 182 eurót a finnek takarítanak meg.

A valutaunió országai azonban nem csak a megspórolt összeget illetően különböznek, hanem takarékoskodási céljaik is eltérnek.

A franciák és az olaszok leginkább a váratlan eseményekre takarékoskodnak. A németeknél a spórolás fő célja, hogy majdani nyugdíjas éveikre megalapozzák anyagi kényelmüket. Spanyolországban ugyanakkor általában nagy összegű fogyasztási cikkekre gyűjtenek.

Az euróban számoló háztartások összességükben évente 500 milliárd eurót tesznek félre - derül ki a tanulmányból.

(Magyar Hírlap)