Az emelkedő árak sem veszik el a kedvet a befektetésektől

Vágólapra másolva!
A németek az utóbbi időben mind gyakrabban érdeklődnek a közép-európai országok ingatlanbefektetési ajánlatai iránt. A Die Welt cikke szerint Prága, Budapest és Varsó rendkívül kedvező lehetőségekkel csábítja az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Jelenleg Prágában erőteljesen növekednek az árak: a belváros előkelő lakóházaiban a bérleti díj négyzetméterenként 13-16 euró. Ezekben az építményekben a tulajdonos befektetése után évi 9,5-10,5 százalékos jövedelemre számíthat. Ilyen bevételre más európai központokban a háztulajdonosok nem is gondolhatnak. A Die Welt szerint "a prágai jövedelmezőségről a hazai - értsd: a német - lakástulajdonosok csak álmodhatnak".

A prágai fellendülés annak is betudható, hogy a város ingatlanpiaca még igen fiatal. Csak öt év óta szabad lakóházakat felosztani, vagyis azok lakásait egyenként értékesíteni. Ezért aztán a prágaiaknak mindössze 10 százaléka él saját tulajdonú lakásban. Ennek az is oka, hogy a háztulajdonosok csak akkor mondhatják fel a jobb értékesítésre számító lakásbérleteket, ha azok lakóinak megfelelő pótlást biztosítanak, illetve az eredeti otthonukból a kiköltözésért jelentős lelépést fizetnek. A feljavított lakások eladási ára a központi helyeken négyzetméterenként 2600-3200 euró, a kevésbé kiemelt környékeken 1800-2000 euró.

Budapesten az Ipari és Kereskedelmi Kamara által megkérdezett 3000 ingatlanközvetítőre hivatkozva az idén növekvő árakkal számol a német jelentés: átlagban 19 százalékos emelkedést prognosztizál. Nyolcszáz négyzetméteres ingatlanon fekvő családi házak 150 négyzetméter lakóterülettel Buda I., II. és XII. kerületében, valamint Pest központjában 128 ezer euróba kerülnek. Nyolcvan négyzetméteres lakásért ugyanezeken a vidékeken 55 ezer eurót kell fizetni. A lakbérek átlaga az európai metropolisokhoz képest Budapesten alacsony. Az építés idejétől és a kiviteltől függően négyzetméterenként 4-6 eurót tesznek ki. Az ingatlanbefektetés jövedelmezősége évi 9-11 százalék. Az összefoglaló azt közli, hogy Budapesten a külföldi vásárolhat ingatlant, csupán hivatali engedélyeztetés szükségeltetik.

Varsót úgy értékeli a cikk, hogy ott hiányzik a tőke, a törvény és a tapasztalat is egy jól működő ingatlanpiac kialakulásához. Szakértők úgy számolnak, hogy Lengyelországnak kétmillió lakásra volna szüksége, és további 800 ezer pedig teljes felújítást igényelne. Tízmillió lengyel nagyon alacsony színvonalú otthonokban él. Külföldiek Varsóban minden bürokratikus akadály nélkül lakástulajdonosok lehetnek - lakóházakban. Családi házak, illetve ingatlanok megszerzéséhez azonban belügyminisztériumi engedély szükséges. Jelenleg vállalatok és befektetők luxuslakrészek építésére törekednek, amelyeket nemcsak jól szituált lengyeleknek, hanem külföldieknek is szánnak értékesítésre.

A német-lengyel ipari és kereskedelmi kamara információja szerint 70-80 négyzetméter nagyságú lakások bérleti díja - kiemelt helyeken - havi 720-840 euró. Az átlag lakbér havi 475 euró. Az ingatlanok eladási ára a városi központban 110-115 ezer euró, ami - jegyzi meg a cikkíró - más európai metropolisokhoz képest potom ár.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan melléklet


2002. február 15. 11:20