Akcióterv a munkaerő "megmozgatására"<BR/>

Vágólapra másolva!
Az országok és munkahelyek közötti mozgás élénkítését tűzte ki célul az Európai Bizottság. Ezúttal konkrét lépésekkel kívánják kimozdítani az európaiakat lakó- és munkahelyükről. Brüsszel korlátok nélküli munkaerőpiacot lát maga előtt, ám korántsem biztos, hogy az európai polgárok nagy részét zavarják ezek a korlátok.
Vágólapra másolva!

A munkaerő szabad áramlása az uniós szabadságjogok "szegény rokona" - fogalmazott Anna Diamantopoulou, az EB szociális ügyekért felelős biztosa, utalva arra, hogy az EU-polgárok joga megfelelő szabályozás nélkül nem több elméleti lehetőségnél. Ezt tükrözi a 2000-ben más tagállamba települők alacsony száma: csupán 225 ezren, vagyis az uniós polgárok kevesebb mint 1 ezreléke váltott országot. Márpedig a hatékony és egységes európai piac elképzelhetetlen korlátok nélkül mozgó munkaerő nélkül.

Brüsszel tehát igyekszik felgyorsítani a folyamatot: a mostani javaslat 2005-re irányozza elő az összes technikai akadály megszüntetését. Mindenekelőtt az anyaországon kívül nehézkesen elérhető szociális ellátás procedúrájának egyszerűsítését tervezik egységes egészségügyi kártya bevezetésével, illetve egy központi munkaügyi hivatal megalapításával. Az unió fejlődését segítené elő, ha a fejletlenebb régiók is meg tudnák szerezni a szükséges képzett munkaerőt. Ezt adókedvezményekkel kívánják támogatni.

A földrajzi mozgás elősegítése mellett a szakmai mobilitás élénkítése is fontos szerepet játszik a javaslatban. A bizottság célja, hogy a munka és az arra alkalmas személy egymásra találjon, ezért fontosnak tartja, hogy az egész Unióban összevethető legyen, ki milyen képzettséggel bír. Az oktatás fejlesztésén belül pedig kiemelt szerepet kapna az idegen nyelvek elsajátítása, és ennek alapján a más országban folytatott felsőfokú tanulmányok.

A tagországok ellenkezésére kell azonban számítani azzal az elgondolással kapcsolatban, hogy az unión kívüli országokból érkező munkavállalók számára is az EU polgáraival azonos jogokat biztosítanának.

Az USA-éhoz hasonló egységes piacra törekvés mellett a munkaerő mobilitása szempontjából is bevallottan az amerikaiak mozgékonysága a minta Brüsszel számára: az Egyesült Államokban a munkavállalók 30 százaléka kevesebb, mint egy éve dolgozott a munkahelyén 2000-ben, míg az unióban arányuk csupán 16 százalék volt.

A tervezet céljainak ismeretében az International Herald Tribune ugyanakkor kételkedésének ad hangot: vajon mennyire lehetnek hatásosak a bizottság javaslatai egy olyan földrészen, ahol sokan születési helyükhöz 20 kilométernél is közelebb halnak meg?

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Az uniós munkaerő 0,1 százaléka vándorol más tagországba
(2002. február 13.)