Tavaly 5,7 százalékra csökkent a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemzetközi összehasonlításra alkalmas módszere szerint 2001-ben - éves átlagban - 233 ezer volt a munkanélküliek száma, így a 2000-es 6,4 százalékos ráta 5,7 százalékra csökkent.
Vágólapra másolva!

A hivatal közelmúltban kiadott 2001-es értékelése megállapítja: a megkérdezettek közül 413 ezren sorolták magukat a munkanélküliek közé, az aktív álláskeresők száma pedig 192 ezer volt az elmúlt évben.

A KSH felmérése szerint 2 millió 230 ezren tartoztak 2001-ben a munkavállalási korú, gazdaságilag nem aktívak - a nem dolgozók, és nem aktív álláskeresők - csoportjába. Csaknem egyharmaduk nappali tagozatos tanuló, közel egyharmaduk nyugdíjas, és több mint egyharmadot képvisel azok aránya, akik a gyermekgondozás, illetve a háztartásbeli státus miatt kerültek ebbe a besorolásba. A gazdaságilag nem aktívak között a háztartásbeli csoportba tartozók közül 83 ezren a munkanélküliek regisztrációjában is szerepelnek.

A 2 millió 230 ezer gazdaságilag nem aktív közül 415 ezren nyilatkoztak úgy, hogy szívesen vállalnának rendszeres munkát. Közülük 115 ezren viszont szakképesítésük vagy lakóhelyük munkalehetőségei alapján nem tartották esélyesnek az elhelyezkedést.

Az önmagukat foglalkoztatottnak tekintők száma -3 millió 820 ezer - lényegében egybeesett a hivatalos kritériumok szerint meghatározott 3 millió 860 ezres foglalkoztatotti létszámmal. A követelmény, hogy a megkérdezés úgynevezett referencia hetében legalább egy órányi jövedelemszerző munkát végezzen az illető, vagy legyen olyan munkahelye, amelytől csak ideiglenesen van távol.

A munkavállalási korúak - ez férfiaknál 15-61, nőknél 15-57 év - 60,7 százalékát sorolta a hivatal a múlt évben a foglalkoztatottak közé. A férfiaknál 65,6, a nőknél 55,5 százalékos ez az arány.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal