Tavaly 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 2001-ben 4,1 százalékkal nőtt a 2000-es szinthez képest az előzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Egy évvel korábban az ipar éves növekedése 18,3 százalék volt. Gazdaságkutatók szerint az alacsony növekedés a világgazdaságban bekövetkezett dekonjunkturális folymatok következménye. 
Vágólapra másolva!

A termelés volumene a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított adatok alapján 2001. decemberében 1,4 százalékkal maradt el a novemberitől, és 1,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Kiigazítatlan adatok szerint a termelés 2,2 százalékkal csökkent a 2000 decemberihez viszonyítva.

A KSH jelentése szerint - néhány korábbi hónaphoz hasonlóan - a korrigált és a nem korrigált számok közötti 3,8 százalékpontnyi eltérést a szezontényező - 3,5 százalékos - és a munkanaptényező - 0,2 százalékos - egy irányban történő változása okozta.

A termelés volumene tavaly novemberben a kiigazított, végleges adatok alapján egy hónap alatt 1,5 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal esett vissza.

Az ipari termelés 2000 decemberében a szezonálisan és munkanap-korrekcióval korrigált index szerint 2,8 százalékkal csökkent novemberhez képest, 1999 decemberéhez képest pedig 14,9 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés tavalyi alacsony növekedése alapvetően a világgazdaságban bekövetkezett dekonjunkturális folyamatoknak a következménye - mondták a megkérdezett gazdaságkutatók szerdán.

Schweitzer Iván, a Kopint Datorg Rt. tudományos kutatója úgy véli, hogy az előzetes adat lényegében stagnáló ipari termelést mutat. Elmondta, hogy a Magyarországra betelepült két alapvető iparágban - az informatikában és az autógyártásban - világszerte recessziós jelek mutatkoznak. Véleménye szerint ez érezteti hatását az erősen export orientált magyar ipar eredményeiben.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint a magyar gazdaság olyan mértékben nyitott, hogy a belső piac élénkítésével nem lehet az exportban elszenvedett veszteségeket ellentételezni.

A GKI arra számít, hogy 2002 januárjában az eddigieknél is nagyobb mértékű lassulás következik be az ipar termelésében. A kutató intézet az idei év első felében 0 százalék körüli változást prognosztizál, míg a második félévre 4-5 százalékos növekedéssel számol. A GKI előrejelzése szerint 2002-ben az ipari termelés mintegy 3 százalékkal nő.

Nyers József, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet munkatársa úgy látja, hogy a külgazdaság lassulása mellett az ipari termelést befolyásolta a belső fogyasztás, a beruházások és a készletfelhalmozás visszaesése is.

(MTI)

Ajánlat:

KSH