Az Európai Bankszövetség óv a korai euróövezeti tagságtól

Vágólapra másolva!
Az euró idő előtti meghonosításától óvta a majdani új EU-tagokat kedden kiadott jelentésében a londoni székhelyű Európai Bankszövetség (EBF). A közel 3 ezer bankot tömörítő szervezet jelentése szerint a tagjelölt országok gazdasági növekedését hátráltatná a túl korai euróövezeti tagság. A növekedést korlátozhatja az a maastrichti követelmény is, amely szerint a tagok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát.
Vágólapra másolva!

A szervezet szerint az Európai Unió bővítése jót fog tenni a jelenlegi és a jövőbeni tagországok gazdaságának egyaránt. Az EBF felszólította az EU-t a tíz éllovas jelölt országgal folyó csatlakozási tárgyalások befejezésére még az idei év vége előtt, hogy a pályázók 2004-re az unió tagjai lehessenek.

A 3 ezer bankot képviselő csoport szerint azonban a jelenlegi tagok egy főre jutó jövedelmétől egyébként is messze elmaradó új tagországok gazdasági növekedését hátráltathatja, ha az újonnan csatlakozók túl korán belépnek az euróövezetbe is. A jelentés szerint nem biztos, hogy ezeknek az országoknak az érdekeit a minél előbbi eurócsatlakozás szolgálja.

A bankszervezet ezt azzal indokolja, hogy az új tagországokban az EU-csatlakozás után egy ideig áremelkedésre kell számítani, s ezért nem szabad lemondaniuk a saját árfolyampolitika nyújtotta rugalmasságról. Ha nem tudják leértékelni valutájukat, exportjuk versenyképtelenné válhat - áll az elemzésben.

Az EBF szerint a leértékelés eszközétől megfosztva az új tagországoknak még fájdalmasabb és elhúzódóbb kiigazításra kellene számítaniuk, mint egyébként.

A szervezet szerint annak a maastrichti követelménynek a teljesítése is korlátozzná a növekedést, amely szerint az euróövezet tagországainak költségvetési hiánya nem haladhatja meg a GDP-érték 3 százalékát. A jelölt országoknak egyelőre több infrastrukturális beruházásra van szükségük, mint a jelenlegi tagoknak, s ennek érdekében a kormányzati költekezés is növelhető, akkor is, ha ez növeli a deficitet - áll a jelentésben.

(MTI)

Korábban:

Felülvizsgálnák az euróövezet stabilitási paktumát
(2002. február 4.)

Surányi: veszélyes a monetáris önállóság feladása
(2002. január 30.)