Eltérő az infláció megítélése a közép-európai országokban

Vágólapra másolva!
A Közép-európai Közvélemény-kutató Társulás (CEORG) 2001. decemberi vizsgálata szerint mind Magyarországon, mind Csehországban és Lengyelországban csökkent a magas inflációt várók aránya az elmúlt évben. Szlovákiában a többi közép-európai országra jellemzőnél magasabb a jelentős pénzromlásra számítók aránya.
Vágólapra másolva!

2001 decemberében a Közép-európai Közvélemény-kutató Társulás (CEORG) négy kelet-közép-európai országban, Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, és Szlovákiában, valamint Oroszországban vizsgálta, hogy az emberek milyennek ítélik az infláció alakulását.

Magyarországon a lakosság 38 százaléka elfogadhatónak, fele viszont elfogadhatatlannak tartotta a 2001. évi infláció mértékét. Az elégedetlenek aránya 9 százalékkal csökkent, míg az elégedetteké 8 százalékkal nőtt az egy évvel azelőtti adatokhoz képest. A lengyelek között háromtized ítélte elfogadhatónak a fogyasztói árindex nagyságát, és ugyanennyien voltak, akik azt elfogadhatatlannak tartották. A bázishoz képest kétszeresére nőtt az elfogadók aránya, az elégedetleneké pedig 13 százalékkal csökkent, ugyanakkor már minden negyedik válaszadó tartozik a "nem tudja megítélni" kategóriába. Csehországban a magyarokéhoz hasonlóan magas, 40 százalékos volt azok aránya, akik az infláció mértékét elfogadhatónak tartották, míg a válaszadók mintegy egyharmadának az attitűdje ellentétes ezzel. Oroszországban viszonylag magas, 48 százalékos az elégedetlenek aránya a 33 százaléknyi elégedettel szemben. Szlovákiában található pillanatnyilag a legnagyobb elégedetlen tábor: a válaszadók majdnem kétharmada elfogadhatatlannak tartja az inflációt, és csak 16 százalék - az összes ország közül a legkevesebben - fogadják el azt.

Lengyelországban a korábbi eredményhez képest 15 százalékponttal csökkent azok aránya, akik úgy látják, hogy idén sokkal kevesebben fognak tudni vásárolni ugyanazért az összegért, Csehországban tovább csökkent azok aránya, akik szerint sokkal kevesebbet ér majd ugyanaz az összeg az idén, így továbbra is itt a legalacsonyabb, egyötöd a nagyon pesszimisták aránya. Magyarországon magas inflációt a válaszadók egynegyede vár a 2002-es évtől. Oroszországban mutatkoznak a leginkább optimistának a válaszadók. A szlovákok viszont ennek ellentéteként a legpesszimistábbak: 45 százalék vár magas inflációt az ebben az évben.

Bernát Anikó

(Magyar Hírlap)