Felügyeleti lecke mohó befektetőknek

Vágólapra másolva!
A McWhortle Enterprises az amerikai terrortámadások fényében különösen jó befektetésnek ígérkezik. A társaság, melyről tőzsdei elemzők és pénzügyi szakértők ódákat zengenek, a környezetre különösen veszélyes anyagok érzékelésére alkalmas, hordozható szerkezetet gyárt. A cég egyetlen hibája, hogy nem létezik.
Vágólapra másolva!

A fentebb említett vállalkozás, a McWhortle Enterprises, mely többek között a lépfene kimutatására is alkalmas hordozható detektorokat állít elő, kitűnő üzleti fogásnak ígérkezik, kiváltképp a terrortámadást, majd a lépfene-pánikot követően a biztonságukra különösen érzékennyé vált amerikaiak számára. A vállalat létrehozásának azonban nem a biztonságérzet növelése volt a célja. A virtuális cég az amerikai tőzsdei felügyelet (SEC - Securities and Exchange Commission) ötlete, mellyel az olykor túlzottan is hiszékenynek tűnő befektetőket kívánta megleckéztetni, mindezt persze egyetlen cent veszteség nélkül.

Szemfényvesztő befektetés

A SEC a tökéletesen sikerült leckét egy McWhorthle weboldal felállításával kezdte, majd beavatott befektetési tanácsadó cégeken keresztül hirdette a közeli részvényjegyzési lehetőséget. A McWhortle.com-ot három nap alatt 150 ezren látogatták meg, ahol részvényjegyzésre ugyan nem volt lehetőség, helyette azonban széleskörű információval szolgált a felügyelet arról, hogyan szűrheti ki a potenciális befektető a valótlan céghíreket.

A befektetők nevelése mát régóta foglalkoztat több szervezetet, köztük a tőzsdefelügyeletet is. A legutóbbi, nagy port kavart eset Mark Jakob nevéhez fűződik, aki tavaly augusztusban álhírek terjesztésével 110 millió dolláros veszteséget okozott az Emulex nevű csúcstechnológiai cég részvényeseinek. Azóta a SEC több mint száz különböző esetben figyelmeztette a befektetőket nem megbízható hírek felbukkanására.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Securities and Exchange Commission

McWhortle Enterprises - a virtuális cég weboldala

A SEC jótanácsai hiszékeny befektetőknek