Hullanak a fejek Enron-ügyben

Vágólapra másolva!
Lemondott a brit sajtópanasz-bizottság éléről Lord Wakeham, a decemberben csődbe jutott amerikai energetikai óriás, az Enron felügyelő bizottságának brit tagja.
Vágólapra másolva!

Lord Wakeham Margaret Thatcher egykori kormányának energetikai államminisztere volt, majd 1994-ben az Enron egyik igazgatójává választották. A foglalkozását tekintve hites könyvvizsgálót később az Enron felügyelő bizottságába választották, amelynek a feladata volt egyebek között a részvényesek érdekeinek védelme. Az Enron csődjét vizsgáló amerikai szenátusi bizottság Lord Wakehamet meghallgatásra idézte Washingtonba.

A brit politikus, aki tagja a brit parlament felső házának, és 1995 óta a nagy tekintélyű brit sajtópanasz-bizottság vezetője, csütörtöki lemondó nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy lemondása ideiglenes jellegű, és lépésével meg kívánja védeni az általa vezetett intézményt az Enron-csődje ügyében folyó amerikai vizsgálattal kapcsolatos mindenféle találgatástól. Közölte, hogy a legteljesebb mértékben kész együttműködni az amerikai nagyvállalat ügyében folyó vizsgálattal, és emiatt semmiféle nyilatkozatot nem tehet az Enront illetően.

Brit sajtóértesülések szerint az amerikai szakszervezetek hivatalos panaszt kívánnak tenni Lord Wakeham ellen az angol könyvvizsgálók egyesületénél, mivel az Enron vezetőit azzal vádolják, hogy hamis könyvelésekkel leplezték a cég bajait. Az Enron-botrány miatt számos brit parlamenti képviselő is sürgette a héten Lord Wakeham lemondását a brit sajtópanasz-bizottság éléről.

(MTI)

Korábban:

Enron-botrány: az amerikai számvevőszék beperli a Fehér Házat
(2002. január 30.)

Csata az Enron-akták megszerzéséért
(2002. január 30.)

Angliában is Enron-botrány készül
(2002. január 28.)