Még 39 ezer külföldi munkavállaló érkezhet

Vágólapra másolva!
A hétfői adatok alapján még 39 000 külföldi számára van lehetőség a magyarországi munkavállalásra, jelenleg ugyanis 42 000 nem magyar állampolgár rendelkezik érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon. A külföldi munkavállalók számát a gazdasági, a szociális és a külügyi tárca közös, kedden aláírt rendelete legfeljebb 81 000 főben határozta meg.
Vágólapra másolva!

A gazdasági miniszter kedden adta ki azt a rendeletet, amelynek értelmében a kormány 81 000 főben állapította meg a Magyarországon munkát vállaló külföldi állampolgárok maximális létszámát - mondta a kormány ülését követő sajtótájékoztatón Borókai Gábor szóvivő. Hozzátette: Matolcsy György a kabinet ülésén elmondta, hogy hétfői adatok alapján még 39 000 külföldi számára van lehetőség a magyarországi munkavállalásra, jelenleg ugyanis 42 000 nem magyar állampolgár rendelkezik érvényes munkavállalási engedéllyel.

A gazdasági tárca korábban közölte: az érintett tárcák kedden aláírta a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről szóló 8/1999. (XI. 10.) SzCsM rendeletet módosító GM-KüM-ISM együttes rendeletet. Ez tartalmazza egyrészt azokat a szabályokat, amelyek alapján kiszámítható a Magyarországon egyidejűleg összesen, engedéllyel foglalkoztatható külföldiek legmagasabb száma, másrészt kiegészíti a miniszteri rendeletet azokkal a szabályokkal, amelyek a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény munkavállalásra vonatkozó rendelkezéseinek végrehajtásához szükségesek.

A rendelet kihirdetésével egyidejűleg a gazdasági miniszter közleményben teszi közzé a Magyarországon munkavállalási engedéllyel egyidejűleg foglalkoztatható külföldiek legmagasabb számát, amely 2002-ben 81000 fő. A jogszabály-módosítás a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Orbán: a státustörvény megtérülő beruházás
(2002. január 27.)