Nem dorgálja meg Németországot az EU

Vágólapra másolva!
Az eurócsoport pénzügyminiszterei nem találnak kivetnivalót Németország költségvetési politikájában, és úgy vélik, hogy a német államháztartási hiány növekedése a gazdasági növekedés világméretű lassulásával áll kapcsolatban. A közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a bizottság figyelmeztetni kívánja Németországot, amiért az államháztartási hiány tavaly a GDP 2,6 százalékát érte el.
Vágólapra másolva!

A csoport hétfő este tartotta meg az EU soros spanyol elnöksége alatti első kötetlen tanácskozását, amelyen Németország mellett a hasonló gondokkal küszködő Portugália helyzetét vizsgálták. Rodrigo Rato spanyol pénzügyminiszter, a csoport soros elnöke szerint a tanácskozáson az volt az egyöntetű vélemény, hogy mindkét ország helyes költségvetési politikát folytat.

Ez az értékelés megegyezik az Európai Bizottság álláspontjával, amely szintén a növekedés lassulásával hozza összefüggésbe a német költségvetési mérleg romlását, és úgy véli, hogy az ország fiskális politikája összhangban áll az uniós intézmények által meghatározott irányelvekkel.

A napokban olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint a bizottság arra készül, hogy figyelmeztetést intézzen a német kormányhoz stabilitási programja ügyében. Ezt azonban Brüsszelben nem erősítették meg, bár nem is cáfolták egyértelműen. A bizottsági apparátus most végzi az utolsó simításokat a német program értékelésén, amelyet azonban a biztosok testülete - több más tagország hasonló programjával együtt - csak a jövő héten fog megvitatni.

A német államháztartási hiány tavaly a GDP 2,6 százaléka volt (1,1 százalékponttal több a tervezettnél), idén pedig bizottsági becslések szerint elérheti a 2,7 százalékot. Tavaly előtt 23,9 milliárd euró, azaz a GDP 1,2 százaléka volt az államháztartás többlete, amely az UMTS-koncessziók 50,8 milliárd eurós értékesítésének volt köszönhető, 1999-ben 30,6 milliárd euró, azaz a GDP 1,6 százalékának megfelelő összeg volt a hiány. Ez már közel van a maastrichti kritériumokban meghatározott - vagyis a pénzügyi uniós tagsághoz megkövetelt - 3 százalékos tűréshatárhoz, de a bizottság szakértői szerint a deficit nem fogja elérni ezt a szintet.

A miniszterek abban is egyetértettek a bizottsággal, hogy az idei év második felében mérsékelt fellendülés várható, és ez az államháztartási mérlegek kiegyensúlyozásához is kedvező feltételeket teremt.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Bizottság