Várakozás szerinti folyó fizetési mérleg

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint 2001. novemberben 48 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, ami alig tér el az elemzői konszenzus 49 milliós összegétől. A tavaly novemberi egyenleg 11 millió euró többletet mutatott - adta hírül a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A változásban meghatározó az áruforgalom kiadási többletének növekedése, amelynek a folyó fizetési mérleg egyenlegre gyakorolt hatását némileg ellensúlyozta a szolgáltatásokon megjelenő nagyobb bevételi többlet. A szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg 106 millió euró hiányt mutat. Novemberben az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 125 millió euró volt.

Az eddigi tendenciák folytatódása látszik a novemberi folyó fizetési mérleg adatban. Mind az elemzők, mind a kormány 2001 elején jelentősen túlbecsülték, 2-2,5 milliárd euróra tették a 2001. évi deficitet. Ma már úgy tűnik, hogy akkor sem haladja meg az egymilliárd eurót a tavalyi hiány, ha decemberben jelentős profitkivonások lesznek.

/forrás: Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa/

Az idei év novemberében az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 2815 millió euró export és 2970 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 169 millió euróval, a behozatal 252 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. A szezonálisan kiigazított egyenleg novemberben az előző havit közel 30 millió euróval meghaladó hiányt mutat.

Az idei év 11. hónapjában az idegenforgalom 349 millió euró bevétele közel 44 millió euróval meghaladja a tavaly novemberi értéket, míg a 111 millió euró kiadása 9 millió euróval elmarad attól. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalmi egyenleg trendje 2000 nyarától folyamatosan növekvő, 200 millió eurót meghaladó bevételi többletet mutat. A vizsgált hónapban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások kiadási többlete 53 millió euró volt, ami 15 millió euróval nagyobb az előz év azonos hónapjában mért értéknél.

A fizetési mérleg hiányának mérséklődése mögött strukturális okok állnak. A korábbi ipari húzóágazatok teljesítménye a világpiaci dekonjunktúra miatt visszaesett, a növekedés motorjává az idegenforgalom vált. A turizmus aktívumát novemberben némileg javította az euró bevezetése is. Az idegenforgalmi bevételek egy részét ugyanis korábban nem vallották be, ám a közös európai fizetőeszköz bevezetése előtt bankba tették. Ez egy rövid időszak bevételeként realizálódott, holott régebben keletkezett.

/forrás: Szabó László, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tudományos tanácsadója/

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 115 millió euró nettó jövedelemkiáramlás - mind a profitjelleg nettó kifizetést, mind pedig az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadást tekintve - kismértékben magasabb a tavalyi értéknél. A viszonzatlan folyó átutalások novemberi 35 millió euró bevételi többlete 5 millió euróval marad el a tavaly novemberben regisztrált értéktől.

A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege novemberben 125 millió euró volt. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 107 millió euró Magyarországra és 12 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesít portfolió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 30 millió euró forrásbeáramlást mutatott. 2001. november végén a jegybanki tartalékok értéke 12,7 milliárd euró volt.

Novemberben az euró átlagos árfolyama 251,09, a dollár átlagos árfolyama pedig 283,15 forint volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Folyó fizetési mérleg: 7 millió euró többlet októberben
(2001. december 3.)

Többlettel zárt szeptemberben a folyó fizetési mérleg
(2001. november 5.)

Rekordot dönthet a folyó fizetési mérleg hiánya
(2001. augusztus 2.)