Kockázatitőke-társaság jórészt állami pénzből

Vágólapra másolva!
Három és fél milliárd forintos új forrással számolhatnak a kis- és középvállalatok egy új pénzintézet megalakulásával. A kisméretű hazai cégek legfeljebb 50 millió forintos tőkejuttatást kaphatnak, amiért a pénzintézet tulajdont szerez - ezt három éven belül visszavásárolhatják.
Vágólapra másolva!

Kockázati befektető pénzintézetet hozott létre az állam és hét kereskedelmi bank. A három és fél milliárd forintos alaptőkével startoló vállalkozás tőkeemeléssel segíti a kis- és középvállalkozásokat. A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. (KFP) maximum ötvenmillió forintos tőkejuttatásért cserébe tulajdonrészt szerez, vagyis a vállalkozások nem hitelhez, hanem tőkéhez juthatnak. Ha a cég sikeresnek bizonyul, akkor a tulajdonosok három év alatt visszavásárolhatják a KFP-től annak tulajdonrészét, így ismét teljes egészében birtokolhatják vállalkozásukat.

Az új pénzintézet alaptőkéjéből hárommilliárdot a költségvetés ad - a Hitelgarancia Rt. részére elkülönített hétmilliárd forintos keretből. A fel nem használt költségvetési pénz átcsoportosítása Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint jól segítheti majd a Széchenyi program megvalósulását. A Magyar Hírlap kérdésére Tállai elmondta, hogy évente több száz vállalkozás részesülhet majd az új forrásból, és az első év tapasztalatainak elemzése után elképzelhető, hogy további forrásokat is be tudnak vonni. Az államtitkár elmondta, hogy az új szervezet szoros kapcsolatot épít ki a hasonló feladatot ellátó Regionális Fejlesztési Holdinggal és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal is. Ez utóbbi végzi majd a program népszerűsítését és a források eljuttatását az igénylőkhöz.

A KFP egyelőre a Hitelgarancia Rt. székhelyén és apparátusát felhasználva működik. A Magyar Hírlap értesülései szerint az új pénzintézet vezérigazgatói posztjára a legesélyesebb jelölt Szombathy Zsigmond, a Rákóczi Bank korábbi vezetője.

Az új pénzintézethez az állami érdekeltségű cégeken - Hitelgarancia Rt., Eximbank, Konzumbank, Postabank és Magyar Fejlesztési Bank - kívül három kereskedelmi bank is csatlakozott. Az OTP Bank, a Budapest Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank az állami pénzintézetekkel együtt félmilliárd forintot tesz be a pénzintézetbe. Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke szerint a magántulajdonban levő bankok elkötelezettségüket kívánták megmutatni, hiszen egy tőkekockázati társasághoz csatlakoztak. Elmondta, a tőkejuttatás a hagyományos bankhitelekkel kiegészülve segítheti a hazai kis- és középvállalkozások fejlődését.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)