Az ORTT felmondta a Sláger Rádióval kötött szerződését

Vágólapra másolva!
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtöki ülésén egyhangú szavazással döntött a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt.-vel 1997-ben kötött műsorszolgáltatási szerződés azonnali felmondásáról - áll az ORTT Üzleti Negyedhez eljuttatott közleményében. A szerződés felmondásával - ami együtt jár a frekvencia elvesztésével - a szintén országos frekvenciával rendelkező Danubius kerülhet monopolhelyzetbe.
Vágólapra másolva!

A Sláger Rádió a műsorszolgáltatási szerződés szerint esedékes koncessziós díj részletének - 1 milliárd 309,2 millió forint - megfizetésével több, mint 30 napot késett, és a testület szerint ez a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében olyan törvényszegésnek minősül, amely a legsúlyosabb következményt, a szerződésbontást vonja maga után.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sláger Rádió a tervezettnél jóval kisebb reklámbevételek miatt nem fizette be a koncessziós díj egy részét az ORTT számlájára, és új szerződést kívánt kötni a testülettel. Az ORTT ugyanakkor felszólította a kereskedelmi rádiót az adósság törlesztésére. A Sláger Rádió nehezményezte továbbá, hogy az országos frekvenciával nem rendelkező Juventus rádió a hálózatos műsorszolgáltatás révén - a regionális rádióadók műsoridejének egyidejű használatával - gyakorlatilag országos rádióadónak tekinthető, és így a korábban kétszereplős piac háromszereplőssé bővült.

A Sláger Rádió ezt követően egy olyan javaslattal állt elő, amely szerint az időre be nem fizetett koncessziós díjból mintegy 500 millió forintot kifizet, a fennmaradó részt pedig a koncessziós szerződés lejártáig, 2003-ig törleszti.

Az ORTT elutasította a javaslatot mondván, ha teljesíti a Sláger Rádió kérését, akkor ezzel a koncessziós díjakat pontosan fizető - szintén országos frekvenciával rendelkező - Danubius Rádiót hozza hátrányos helyzetbe. A szerződés felmondásával viszont - ami együtt jár a frekvencia elvesztésével - a Danubius kerül monopolhelyzetbe.

A Sláger Rádió Üzleti Negyedhez eljuttatott közleményében sajnálatát fejezi ki az ORTT döntése miatt, és leszögezi, hogy számos módosító javaslattal állt elő, de azokat a testület rendre elutasította. A közlemény szerint a kereskedelmi rádió egyébként december 19-én pert indított az ügyben.

A Sláger Rádió véleménye szerint a hazai piaci viszonyok nem indokolják az aránytalanul magas koncessziós díjakat, és a probléma megoldása közös erőfeszítéseket igényel - áll a közleményben.

Dr. Bogdán Tibor, az ügyben az ORTT jogi képviseletét ellátó Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda vezetője az Üzleti Negyed kérdésére elmondta: az ORTT közigazgatási határozatot hozott, amelyet az érintett fél a kézbesítéstől számított 30 napon belül a bíróság előtt megtámadhat.

Hozzátette: ha az érintett fél nem támadja meg a határozatot, akkor jogerőssé válik, egyébként a bírósági ítélettel emelkedik jogerőre. Ebben az esetben Bogdán Tibor szerint a Sláger Rádiónak azonnal meg kell szüntetnie a műsorszolgáltatást.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Sláger Rádió: nem született megállapodás
(2001. december 19.)

Egyelőre nem fizet a Sláger Rádió
(2001. november 30.)