Jövőre 32 milliárd forint a turizmus fejlesztésére

Vágólapra másolva!
A Széchenyi-terv jövő évi turizmusfejlesztési pályázataira, megfelelő számú és színvonalú pályázatok esetén 32 milliárd forint fordítható. A 2002-es turisztikai célelőirányzat kerete 28,2 milliárd forint, amit - megfelelő pályázatok esetén - 32 milliárdra növel a kormányzat a 2003-as költségvetés terhére.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Minisztérium (GM) vállalkozási célelőirányzatainak szabályozásáról szóló rendeletet az egyszerűsítés érdekében módosították - tájékoztatott Budai Zoltán, a GM turisztikai helyettes államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Ennek megfelelően, ha a támogatást a pályázó egy nagyobb fejlesztési beruházás meghatározott részére igényli, a közbeszerzési eljárást csak a támogatásból megvalósuló projektrészre kell megvalósítania. A támogatásban részesülőknek csak 5 millió forint feletti támogatás esetén kell biztosítékot adni. A módosítás értelmében egyéb személyek esetében a biztosíték adása két lépcsőben történhet, először bankgarancia a pénzügyi elszámolás jóváhagyásáig, ezt követően pedig a bankgarancia átváltható jelzálog jog bejegyzésre.

Nem kell azonban semmilyen biztosítékot adniuk a költségvetési szerveknek, önkormányzatoknak, egyháznak, közalapítványnak, társasháznak, illetve lakásszövetkezetnek. A módosított rendelet szerint természetes személyek, mikró- és kisvállalkozásoknál az ingatlan mellett ingóságra is lehet jelzálogot adni - tette hozzá Budai.

A tájékoztatás szerint további könnyítések előkészítése van folyamatban: egymillió forint alatti támogatások esetében a pályázóknak nem kell bemutatniuk a különböző igazolásokat, elég csak nyilatkozni róluk. Előleg folyósítható a nyert támogatás 50 százaléka erejéig a kis- és középvállalkozások (KKV) részére. Előleg folyósítása esetén azonban a pályázónak biztosítékot kell adnia.

Budai a jövő évi pályázatok közül újdonságként említette a kistérségi jelentőségű termálvizű strandfürdők, valamint a horgászturisztikai kínálat fejlesztésének támogatását. Mint mondta, a jövő évi pályázatokkal Magyarország turisztikai kínálatát szeretnék fejleszteni, valamint a hazai KKV támogatását elősegíteni.

A Balaton régió turisztikai infrastruktúra és termékfejlesztésére jövőre 4,8 milliárd forintot különítettek el. Ez az összeg az idén 1,12 milliárd forint volt. A kormány 10 pályázatot írt ki a Balaton régió fejlesztésére 2002-re. A megvalósuló fejlesztésekkel a jelenlegi 6-8 hetes szezon akár 6-8 hónaposra is széthúzható.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Falusi turizmus

Korábban:

A terror nem rendítette meg a hazai turizmust
(2001. november 13.)

Az üzleti turizmus csökkent leginkább
(2001. október 17.)

Fejlődés előtt a hazai lovasturizmus
(2001. október 22.)