Zöld út a pénzmosás elleni uniós irányelvek előtt

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzmosás elleni irányelveinek kérdéses pontjait is elfogadták a tegországok, így rövid időn belül életbe léphet az új szabályozás. A tizenöt tagország képviselője egyetértett abban, hogy a rendelkezéseket az ügyvédekre is ki kell terjeszteni, mégpedig úgy, hogy amennyiben pénzmosási szándék gyanúja merül fel, akkor azt jelezniük kell a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Szabaddá vált az út a pénzmosás elleni fellépést szabályozó uniós irányelv elfogadása előtt, miután a tagországok az utolsó nyitott kérdésekkel kapcsolatos kompromisszumokat is elfogadták.

Az irányelv tervezete már tavaly óta csaknem teljes egészében készen állt. Az utolsó problémát az jelentette, hogy nem tudtak egyetértésre jutni az Európai Parlamenttel a jogszabály hatályáról.

A tizenötök között egyetértés volt abban, hogy a rendelkezéseknek vonatkozniuk kell az ügyvédekre is. A tervezet szerint kötelezővé tették volna számukra, hogy lépjenek érintkezésbe a hatóságokkal, ha felmerül bennük a gyanú, hogy valamelyik ügyfelük pénzmosási céllal veszi igénybe szolgálataikat.

Európai parlamenti képviselők egy csoportja az ügyvédi titoktartásra hivatkozva kifogásolta ezt a rendelkezést, s olyan értelemben kívánta módosítani, hogy csak azokra az esetekre vonatkozzon, amikor az ügyvédeknek biztos tudomásuk van kliensük törvénybe ütköző szándékairól.

A képviselők elfogadták azt a változatot, amely szerint a jogi tanácsadásra nem vonatkozik az ügyvédi titoktartás kötelezettsége olyan esetekben, amikor az ügyvéd maga is részt vett pénzmosási ügyletekben, vagy ha tudta, hogy ügyfele ilyen célból kér tőle tanácsot.

Az irányelv elfogadásához szükséges még az Európai Parlament és a miniszteri tanács végleges hozzájárulása, de bizottsági illetékesek szerint a most elért kompromisszumokkal a megállapodás már gyakorlatilag készen áll.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Unió