Előretörtek az építési vállalkozók

Vágólapra másolva!
Az idén az első negyedévben kiadott építési engedélyek száma 50 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában kiadott engedélyek számát. Ez azonban, állítják a hozzáértők, még egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyivel több új lakás készül el.
Vágólapra másolva!

A kormányzat tervei szerint évente legalább negyvenezer új otthonnak kellene állnia, ám becslések szerint idén legföljebb huszonhatezer ingatlannal lesz több. Az építkezések üteme nagyjából követi az ország régióinak fejlettségi szintjét is. Budapesten és a dunántúli megyékben az átlagot meghaladó az építési kedv, míg az Alföldön és Észak-Magyarországon alacsonyabb. Tavaly az új otthonok megközelítőleg felét a hagyományos kaláka módszerrel emelték. Ez azonban kezd visszaszorulni és az építtetők egyre inkább az erre szakosodott cégek szolgáltatásait veszik igénybe.

Hiába voltak a figyelmeztetések, hogy az ingatlanbefektetési piac egyre inkább halad a túlkínálat felé, különösen a fővárosban, továbbra is sorra építik és adják át a lakóparkokat, bár egyre nehezebb értékesíteni a lakásokat. Visszaesőben a luxusingatlanok iránti kereslet is. A lakástámogatási program pedig csak egy szűk réteg számára teszi lehetővé az új otthon megteremtését.

(Népszava)