A tengerentúlon nincs roham az euróért

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban is élénk érdeklődés kíséri az euró készpénz formájában történő megjelenését, de a pénzváltóknál nem kígyóznak akkora sorok, mint az euróövezet országaiban. A közös európai valutának elsősorban a szabadságra készülők, a sokat utazó üzletemberek és a gyűjtők örülnek  a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet országaiban tapasztaltakkal ellentétben az Egyesült Államokban nincs roham a pénzváltóknál, az eurót azonban így is élénk érdeklődés övezi.

Az eurónak elsősorban a szabadságra vagy üzleti útra utazók, illetve a bankjegyek és pénzérmék gyűjtői örülnek. Mások azért sietnek a pénzváltókhoz, hogy régi német márkáiktól vagy francia frankjaiktól megszabaduljanak.

Az Európába utazók örülnek, hogy a belső határokon ezentúl nem kell pénzváltással vesződni. Az amerikai hírközlő szervek részletesen tájékoztattak az euróra történő átállásról, így az utazók többsége - évente mintegy 15 millió amerikai állampolgár - jól tájékozott az euróval kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban sem mentes minden problémától az euró bevezetése: New Yorkban, a Citibanknál például van elegendő euró, de az Egyesült Államokban pénzváltók százait üzemeltető Travelex nehézségekkel küzd. Nem sikerült ugyanis minden irodát elegendő euróval ellátni az évkezdetre.

Az eurót az Egyesült Államokban gyűjtők is keresik. A belga központi bank 50 dolláros euró indítócsomagja a legkelendőbb, amely postán megrendelhető, és amely a tizenkét közös pénzű ország bankjegyein és pénzérméin kívül két emlékérmet és egy CD-Romot is tartalmaz európai tájakkal és zenével.

(MTI)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)