Hullámhegyen az ingatlanárak

Vágólapra másolva!
A Dunakanyar Magyarország egyik ékszere. Építészeti és természeti kincsei miatt az idegenforgalom egyik központja. Épp ezért a vízparti városok és települések feladatuknak érzik, hogy ingatlanberuházásaikat összehangolják a turisztikai fejlesztésekkel, s egy összeg ráfordításával egyszerre két területet szolgáljanak.
Vágólapra másolva!

Vác a Dunakanyar alsó részén fekszik, de ingatlanpiaci szempontból nagyon népszerű. A városban tavaly átlagosan 15 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak és az idei év első fél évében hasonló mértékű árnövekedés várható - mondja Lőrik János, az Aniva-Consulting ügyvezetője. A legjobban a telkek ára emelkedett. Egy alapközművekkel felszerelt építési telek az újonnan bevont belterületen 2500 forintos négyzetméterárnál kezdődik. A legdrágább a Duna-part, itt alig van már üres telek, ha elvétve mégis akad, azt 25 ezer forint körüli négyzetméteráron kínálják. A lakások közül a régiek 160, az újak 195 ezer forint körüli négyzetméteráron találnak gazdára. A városban 15 millió forint alatt már nem lehet családi házat kapni, az átlagár 20-25 millió forint között mozog, de akadnak ennél drágább építmények is. Új társasházi lakások most egy helyen, az OTP Ingatlan Rt. beruházásában épülnek a városban. Itt pince, garázs, üzletek és 36 lakás kap majd helyet.

Szentendrén már évekkel ezelőtt égbe szöktek az árak. Egyre több a betelepülő, s szinte kifogyhatatlan a kereslet a telkek és otthonok iránt. Egy patakparti, erdő közeli telek négyszögöle 50 ezer forintnál kezdődik, ugyanez a belvárosban vagy a Duna-parton a 60 ezret is meghaladhatja. A lakások átlagos négyzetméterára 150 ezer forint körül mozog, de fekvéstől és elhelyezkedéstől függően ennek akár a kétszerese is lehet. Nemrég zárult le egy pályázat, amelynek keretében 220 millió forintos irányáron hirdettek telket a 11-es út mellett.

Visegrád fejlesztési terveiben is egyre több ingatlanberuházás kap helyet. A Dunakanyar királynője Pest megye 1997-es területfejlesztési tervében térségi szerepet betöltő, rekreációs üdülőtelepülésként szerepel, így a város vezetése feladatának érzi, hogy az új építkezések egy részének turisztikai szerepet adjon. Ugyancsak a turizmus fellendítését szolgálná a műemlékek védelme, illetve hasznosítása is. A Fellegvár rekonstrukciója beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen megsokszorozta a látogatók számát. Most a királyi palota, a gizellamajori római erőd, a lepencei római őrtorony helyreállítása van soron.

A '80-as években a tanács kisajátította a városközpontban lévő ingatlanokat egy modern településközpont kialakítására. Panziók, éttermek, lakások és már működő helyi intézmények kerültek volna oda. A program elmaradt, így a jelenlegi önkormányzat a terület beépítését tervezi. A város hosszú távú tervei között szerepel az Esztergom-Budapest közötti megálló-pihenő-táborozóhely kialakítása vízi kempinggel, üzletekkel, szociális létesítményekkel. A nemzetközi hajóforgalom ellátására jachtkikötőt hoznak létre, amely téli-nyári kikötési, tankolási, hulladékkirakási lehetőségeket biztosítana majd. Ez kiegészülhet kereskedelmi szálláshelyek, éttermek és egyéb szolgáltatóhelyek kialakításával is.

Nagymaros, Kismaros, Tahitótfalu, Kisoroszi a betelepülők által egyre inkább kedvelt helyek közé tartoznak. Ezek a települések jó irányban haladnak afelé, hogy üdülőterületből lakóövezetté váljanak. Évente összesen több százan költöznek ide, hogy akár Budapestre, akár nagyobb városokba ingázóként járjanak be dolgozni. Az új lakosok nagy része a jellegzetesen falusi épületeket keresi, s a költözéssel egyúttal életformát is vált. Mások - és ez a kisebbség - az üres telkeket vagy lerombolható régi épületeket választják, új ingatlanok kialakítása céljából. Ezeken a településeken nem jellemző az önkormányzati lakásberuházás, a társas forma, inkább a magánerős építkezés dominál. A nyaralók négyzetméterára átlagosan 60-70 ezer forintnál kezdődik, a téglából, vályogból épült családi házakat 90-110 ezer forintért kínálják, de egyre gyakrabban épülnek akár 150-200 ezer forintos négyzetméterárat elérő luxusingatlanok is.

(Népszava)