Dráguló szlovák matricák

Vágólapra másolva!
Szlovákiában jövőre csak a luxusautók tulajdonosai járnak jól. Az európai uniós normákra hivatkozva az Állami Útalap megszüntette az 1,5 tonnáig terjedő kategóriát, amelybe a legtöbb személygépkocsi tartozik, és összevonta a 3,5 tonnáig terjedő kategóriával, írja internetes kiadásában az Új Szó című magyar nyelvű pozsonyi napilap.
Vágólapra másolva!

A kategóriák megváltoztatása azt jelenti, hogy a legolcsóbb éves matrica 600 koronába fog kerülni, vagyis 200 koronával lesz drágább, mint az idén volt, a luxusautók és a limuzinok tulajdonosai viszont jövőre 300 koronával olcsóbban juthatnak autópálya-matricához (1 szlovák korona kb. 6 forint). A 15 napos díj a legalacsonyabb kategóriában 100 korona lesz.

Ezer koronával drágábban, 4 ezer koronáért juthatnak hozzá az éves matricához a 3,5-12 tonna közötti gépkocsik tulajdonosai. A 12 tonnánál nehezebb gépkocsik éves matricája 8 ezer koronába kerül majd, ez 2 ezer koronás drágulásnak számít. Újdonság az egynapos matrica, amelyet a 12 tonnánál nehezebb gépkocsik tulajdonosai vehetnek meg 200 koronáért. Ez utóbbit elsősorban az átmenő forgalomnak szánják. A matricákból jövőre várhatóan 600 millió korona folyik majd be a szlovák államkasszába.

(Népszava)