A svédek többsége már támogatja az eurót

Vágólapra másolva!
A svédek többsége már támogatja az euró meghonosítását - ez derült ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Gallup intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint a svéd választók 51 százaléka szeretné, ha a svéd koronát a valutaunió közös pénze váltaná fel. Az eurót a megkérdezettek 38 százaléka utasította el, 11 százalék nem nyilvánított véleményt.

A felmérésbe bevont svédek csaknem kétharmada úgy véli, hogy hazája három éven belül a valutaunió tagja lesz. Svédország - Dániához és Nagy-Britanniához hasonlóan - jórészt a lakosság korábbi, döntően elutasító hozzáállása miatt nem vett részt az euróövezet megalapításában, így január 1-jétől ott nem kerül forgalomba az új közös valuta. Göran Persson kormányfő azonban azt tűzte ki célul, hogy a népszavazást a kérdésről valamikor a 2002 szeptemberében esedékes általános választások után, de a négy évvel későbbi következő választások előtt tartják meg.

A svéd vállalati szféra a lakosságnál lelkesebb az euró iránt. A Sifo közvélemény-kutató néhány héttel ezelőtti felmérése szerint a kis és közepes svéd vállalatok 68 százaléka tartotta kívánatosnak az ország valutauniós csatlakozását, és csak 18 százalék utasította ezt el.

(MTI)

Ajánlat:

EURÓ
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Korábban:

Jól fogynak az euróérmék
(2001. december 21.)

Az euró eredményei elmaradnak a várttól
(2001. december 14.)