Az idén jelentősen csökkent az üzemanyagok ára

Vágólapra másolva!
A 95-ös oktánszámú motorbenzin ára az utóbbi egy év alatt 8,7 százalékkal csökkent, míg a gázolajé 13,7 százalékkal lett kevesebb - derül ki a Mol statisztikájából. Jelenleg a legnagyobb forgalmat lebonyolító 95-ös motorbenzin ára 199,50 forint literenként, míg egy évvel korábban még 218,50 forintot kellett érte fizetni.
Vágólapra másolva!

A motorbenzin ára idén az év első felében először mérséklődött, utána azonban erőteljes növekedésnek indult. A 95-ös motorbenzin ára május közepén érte el csúcsát, amikor is literjéért 249,50 forintot kellett fizetni. Ezután augusztusig folyamatosan csökkent, így augusztus elejére az ár 219,50 forintig esett vissza.

Az ár augusztus 1-jétől szeptember 12-ig kisebb mértékben emelkedett, így a literenkénti ár 229,50 forint lett. A szeptember 11-i terrortámadás óta azonban folyamatosan mérséklődtek az árak. Ezt a Mol azzal magyarázta, hogy a világgazdaságban visszaesett a kereslet az üzemanyagok iránt, ugyanakkor a készletek folyamatosan megfelelő szinten voltak. Ezt egészítette ki a kőolajár és a kőolaj-termékárak csökkenése a nemzetközi piacokon, valamint a forint erősödése.

A gázolaj ára tavaly év végén 223,75 forint volt, míg jelenleg 193 forintot kell fizetni literjéért. A gázolaj egész évben a tavaly év végi ára alatt mozgott. A gázolaj ára először január 9-én csökkent, ekkor 219,75 forint volt literje, amit csak június vége felé közelített meg, akkor 217 forintot kellett fizetni érte.

A motorbenzinekhez hasonlóan a gázolaj ára is folyamatosan csökkent a szeptember 11-i terrortámadás után. A gázolaj árára a téli szokásos nagyobb kereslet sem volt árfelhajtó hatással, így a tavalyi évvel ellentétben a 95-ös oktánszámú motorbenzinnél alacsonyabb áron zárja az évet.

(MTI)