Jól fogynak az euróérmék

Vágólapra másolva!
A közös európai valuta forgalomba kerüléséig már csak kevéssel több mint egy hét van hátra, de a két hete kapható euróérme-csomagok a legtöbb euróövezetbeli országban gyakorlatilag teljesen elfogytak. Az indulókészletekből 122 millió értékesítettek ez idő alatt, ami összesen 3,6 milliárs érmét jelent. A kedvező fogadtatás azt jelzi, hogy az európolgárok többsége örömmel várja az új fizetőeszközt. 
Vágólapra másolva!

Noha az eurókészpénz forgalomba hozataláig hivatalosan még több mint egy hét van hátra, máris 1,36 milliárd euró van - egyelőre kizárólag érmék formájában - a közös uniós valutát használó országok polgárainak pénztárcájában.

Az Európai Bizottság illetékesei nagy sikernek minősítették az euróérme-indulókészleteknek a hónap közepén kezdődött árusítását. Az euróövezetben alig egy hét alatt 122 millió készletet - összesen csaknem 3,6 milliárd érmét - adtak el. Pedro Solbes, a bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős tagja szerint a készletek lelkes fogadtatása kedvező jel, s azt tükrözi, hogy a polgárok örömmel várják az új valutát.

Az átállás fejleményeinek ellenőrzésére létrehozott európai információs hálózat adatai szerint a készletek iránt már a forgalomba hozataluk első óráiban igen nagy volt az érdeklődés. Négy tagállamban, Németországban, Portugáliában, Finnországban és Luxemburgban csaknem teljesen felvásárolták az érmecsomagokat, Hollandiában, Írországban, Görögországban és Belgiumban pedig körülbelül a kétharmaduk fogyott el eddig.

(MTI)

Ajánlat:

EURÓ
(Az Üzleti Negyed melléklete)