Fokozódó kormányzati nyomás a lengyel jegybankra

Vágólapra másolva!
A lengyel kormánykoalíció a várt kamatcsökkentés elmaradása miatt pénteken tervezetet nyújt be a jegybankról szóló törvény módosítására, a pénzpolitikai tanács feladatainak és összetételének bővítése érdekében - közölte szerdán a Lengyel Parasztpárt (PSL) frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Marek Sawicki a PAP hírügynökségnek azt mondta, hogy miután a pénzpolitikai tanács nem érez részfelelősséget a lengyel gazdaság helyzetéért és az állam problémáiért, a kormánykoalíció három pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), a Munka Uniója (UP) és a PSL csütörtökön aláírásokat gyűjt a közös törvénymódosítási tervezethez, pénteken pedig benyújtja azt a parlamenthez.

A kormány és a jegybank közötti "hidegháború" ezzel a jelek szerint újabb szakaszába lép. Kedden a szejm az SLD javaslatára módosította a kormány működéséről és szervezetéről szóló törvényt, megfosztva a Lengyel Nemzeti Bank és a (magyar Számvevőszéknek megfelelő) Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara elnökét a kormányüléseken való részvétel jogától. A két vezető hivatalnok ezentúl csak külön meghívásra mehet el a kormányülésekre.

Szerdán a jegybank mellett működő pénzpolitikai tanács - a legtöbb elemző várakozásainak megfelelően - nem csökkentette az irányadó kamatokat. Elemzők szerint a legutóbbi kamatcsökkentés már figyelembe vette az infláció év végi mérséklődését és a hazai össztermék gyenge növekedését, ezért a pénzpolitikai tanács megvárja a következő kamatcsökkentéssel a 2002. év első vagy akár második félévét, amíg az infláció további alakulása világossá nem válik.

A legutolsó, 150 bázispontos kamatcsökkentés novemberben volt. Idén ezzel együtt hatszor, összesen 750 bázisponttal csökkentették a kamatokat Lengyelországban.

Marek Belka pénzügyminiszter a szerdai döntés bejelentése után azt mondta, reméli, hogy a kamatcsökkentés a tanács következő ülésén bekövetkezik.

(MTI)

Ajánlat:

A lengyel jegybank honlapja

Korábban:

A lengyel jegybank harcol függetlenségéért
(2001. október 16.)