<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none">Nőtt a háztartások megtakarítása

Vágólapra másolva!
A lakosság megtakarításai novemberben kiugróan magasak voltak és meghaladták a korábbi évek hasonló időszakának értékét. A növekedésben szerepet játszott a nyugdíjak visszamenőleges hatályú emelése, a szövetkezeti külső üzletrészek egy részének kifizetése és az euróra való átállás is - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A háztartások tartozása - az elmúlt hónapokhoz hasonlóan - novemberben is jelentős mértékben emelkedett.
Vágólapra másolva!

A háztartások inflációszűrt nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarításaik) novemberben, előzetes adatok szerint 91,7 milliárd forintot tett ki. A háztartások nettó finanszírozási képessége, a 23,9 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációval együttesen, 115,6 milliárd forint volt.

Novemberben a legnagyobb mértékben - 41,3 milliárd forinttal - a háztartások forintbetétben tartott pénzügyi vagyona emelkedett, melyből az operacionális inflációszűrt tranzakció 27,3 milliárd forintot, a kamatokba foglalt inflációs kompenzáció 14 milliárd forintot tett ki.

Az árfolyamváltozások - elsősorban a részvényárfolyamok erősödése - miatt novemberben 16,4 milliárd forint átértékelődési nyereség képződött, így piaci áron a nettó pénzügyi vagyon 132 milliárd forinttal emelkedett.

A háztartások birtokában lévő készpénzállomány márciustól folyamatos növekedést mutat. Novemberben 36,1 milliárd forinttal emelkedett az állomány. A pénzügyi megtakarítások növekedésében szerepet játszott, hogy novemberben a nyugdíjak visszamenőleges hatályú emelésére került sor (mintegy 20 milliárd forint), és kifizették a szövetkezeti külső üzletrészek egy részét is.

A devizaeszközök forintra átszámított értéke 6,7 milliárd forinttal haladta meg az október végi értéket, az operacionális tranzakció 9 milliárd forintot tett ki. Az e havi növekményben jelentkezett, hogy az euróövezet tagvalutáinak megszűnése miatt a korábban készpénzben tartott külföldi valuta egy részét a háztartások számlára helyezték.

A nem hitelintézeti értékpapírok állománya 25,3 milliárd forinttal nőtt a hónap folyamán, elsősorban a részvényárfolyamok emelkedése miatt. Az átértékelődés 19,6 milliárd forinttal növelte a háztartások pénzügyi vagyonát, az operacionális tranzakció ,2 milliárd forint volt. Az egyes értékpapírformák közül jelentős kereslet mutatkozott a befektetési jegyek iránt, míg állampapír- és részvény-portfolióját csökkentette a háztartási szektor.

Jelentősen nőtt a ki nem fizetett keresetek állománya (34,7 milliárd forint), november végén kevesebb bért fizettek ki mint október végén. (Ebben a nagyarányú október végi előrehozott bérfizetések játszottak szerepet.)

A háztartások hiteltartozása novemberben 29,3 milliárd forinttal nőtt, az operacionális tranzakció 24,7 milliárd forintot tett ki. Az ingatlan-hitelek bővülése negyedik hónapja meghaladta a fogyasztási hitelekét. Novemberben az operacionális tranzakció az ingatlan-hitelek esetében 14,2 milliárd forint, a fogyasztási hiteleknél 8,7 milliárd forint volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB