Nem változtatnak támogatáspolitikájukon a tagjelelöltek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió többször is kifejezte már rosszallását, amiért a kelet-közép-európai államok újabb és újabb kedvezményekkel igyekeznek fenntartani a külföldi tőke érdeklődését országuk iránt. Lehet, hogy a már megadott kedvezmények, a megkötött szerződések újratárgyalása is szóba kerülhet.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az unió a leghatározottabban tiltakozik a tagjelölt országok, a külföldi tőke országukba csábítása miatt megadott állami kedvezményei ellen, az Európa keleti részén elterülő országok továbbra is fenntartják azokat. Jobban tartanak a működőtőke beáramlásának elmaradásától, mint az esetleges EU-szankcióktól - írja a Világgazdaság.

Az egy lakosra jutó működőtőke-állomány a térségben

Csehország

2280 dollár

Magyarország

2055 dollár

Szlovénia

1520 dollár

Horvátország

1140 dollár

Lengyelország

1030 dollár

Szlovákia

1010 dollár

Bulgária

450 dollár

Románia

300 dollár

Oroszország

150 dollár

Ukrajna

84 dollár

/forrás: UNCTAD, nemzeti statisztikák/

Lengyelországban másfélről félmillió euróra csökkentették az államilag támogatható befektetések értékhatárát. Csehország egyszerűen eltörölte az értékhatárt és megkezdte az eddig csak zöldmezős beruházások támogatásának rendszerét a szolgáltatószektorra is kiterjeszteni. Bulgária adókedvezményt készül adni az 500 ezer leva (1 leva = 0,5 euró) felett beruházóknak.

Horvátország is követi társait térségben: a legalább 60 millió kunát (80 millió euró) befektető társaságok 10 évre mentesülnek a 25 százalékos társasági adó alól. Ukrajna ugyancsak adókedvezménnyel igyekszik vonzó képet nyújtani a külföldi tőke számára. Szakértők egyöntetű véleménye szerint azonban az adókedvezmény ma már nem elég. Miután minden ország kínál, így azt már elvárják a vállalatok.

Az unió - feltehetőleg - nem kívánja a csatlakozni vágyó országoktól, hogy a már megkötött szerződéseket visszamondják, mindössze azt kívánja elérni, hogy a jövőben ne köttessenek ezekhez hasonló kontraktusok. Fennáll azonban a lehetősége annak is, hogy az unió rákényszeríti akaratát Magyarországra. Ebben az esetben kénytelenek lennénk a multinacionális cégekkel kötött szerződéseket újratárgyalni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Megszűnhet a nagyvállalatok adókedvezménye
(2001. november 19.)

A magyar adókedvezmények beszüntetését kéri Brüsszel
(2001. október 29.)