Gyenge ipari teljesítményre számít az Ecostat

Vágólapra másolva!
Idén 3,9, jövőre pedig 3,7 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében. Az előrejelzés szerint az infláció az idei 9,1 százalékosról jövőre 6,2 százalékosra mérséklődhet. A keresletélénkítő intézkedések nyomán a GDP növekedését meghaladó mértékben, 4,3 százalékkal nő a lakosság fogyasztása - áll a prognózisban.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet szerint az export 2001-ben 12,5 százalékkal, az import 12 százalékkal bővül. Jövőre a kivitel 9,5 százalékos, és a behozatal 9,7 százalékos növekedését prognosztizálják. A folyó fizetési mérleg hiánya idén a GDP 2,5 százaléka lesz, a költségvetési hiány pedig a bruttó hazai termék 2,3 százaléka körül várható.

Belyó Pál, az intézet igazgatója meglepően alacsonynak nevezte a beruházások idei, várhatóan 3,1 százalékos bővülését. Úgy vélte, hogy a beruházás-élénkítő gazdaságpolitikai lépések hatásai 2002-ben már jelentkezhetnek, de az intézet jövőre sem számol látványos beruházás-növekedéssel.

A keresletélénkítő intézkedések nyomán az Ecostat a GDP növekedését meghaladó, 4,3 százalékos lakossági fogyasztásbővüléssel számol, míg jövőre 3,8 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Az idén valószínűleg javul, jövőre pedig minden bizonnyal romlik a kereskedelmi áruforgalom egyenlege - áll a jelentésben. A kutatóintézet az idén 3,7 milliárd euró, jövőre pedig 4 milliárd euro körüli kereskedelmi mérleghiánnyal számol.

A pénzügyi egyensúly az idén a vártnál kedvezőbben alakult. Az államháztartás hiánya megfelel az előirányzatoknak, a folyó fizetési mérleg pedig kedvezőbb a vártnál. Az Ecostat feltevése szerint sem az idén, sem jövőre nem marad el a szokásos év végi profitkivitel, bár ennek fél év végi, alacsony összegét meglepőnek tartják a kutatók. Az év végén a kutatóintézet 1,4 milliárd euró körüli fizetési mérleghiányt tart reálisnak, míg 2002 végére 1,6-1,8 milliárd eurós deficitet valószínűsítenek.

Az ipari termelés bővülése az idén jelentősen elmarad a tavalyi 18,3 százalékos növekedéstől, várhatóan 3-3,5 százalék között alakul. Ennél is borúlátóbban ítélik meg a kutatók a jövő évi kilátásokat, amikorra az ipari termelés 2-2,5 százalékos növekedését prognosztizálják. Még ennek az alacsony bővülésnek is feltétele azonban, hogy 2002 második felében élénküljön a világgazdaság.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat