Az Európai Központi Bank kisebb növekedést vár jövőre

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön visszafogta jóslatát az euróövezet jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozólag. Most 0,7-1,7 százalékos GDP-többletet valószínűsít, a júniusban előre jelzett 2,1-3,1 százalék helyett. 2003-ra 2,0-3,0 százalék közti növekedést vár az európai jegybank.
Vágólapra másolva!

Az EKB szakértői csoportjának csütörtökön kiadott decemberi havi jelentése szerint a negyedik negyedévről gyenge növekedési adatok várhatók, és nem lesz jobb a helyzet a jövő év elején sem, de a feltételek megvannak a fellendüléshez a jövő év folyamán. Az euróövezet idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzést 1,3-1,7 százalékra csökkentették, a korábbi 2,2-2,8 százalékról. Tavaly 3,4 százalékkal bővült átlagosan a GDP az eurózónában.

A gazdaság nyomott a belső és a külső kereslet folytatódó gyengesége és a továbbra is nagy általános bizonytalanság miatt - írták az elemzők, azonban úgy vélték, semmi sem áll a jövő évi fellendülés útjában: kedvezők a finanszírozási feltételek - azaz alacsonynak tartják a kamatot , nincsenek nagy egyensúlytalanságok az egyes országok gazdaságában, és a csökkenő infláció nyomán minden bizonnyal nőni fog a fogyasztási kedv. A magánfogyasztás idei bővülését most 1,7-2,1 százalékra tették, a korábban várt 2,2-2,6 százalék helyett, jövőre pedig 1,2-2,2 százalékos bővülést jósoltak, a korábban előre jelzett 2,0-3,3 százalék helyett.

Megismételték meggyőződésüket, hogy az infláció jövőre tartósan 2,0 százalék alatt marad. A jövő évi tizenkét havi inflációk szerintük 1,1-2,1 százalék között lesznek, feltéve, hogy mérsékeltek maradnak a bérkövetelések. Júniusban még 1,2-2,4 százalék közötti értékeket jósoltak a jövő évre. 2003-ra most 0,9-2,1 százalék közötti adatokat várnak.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Európai Központi Bank

Korábban:

Nem csökkentette kamatát az EKB
(2001. december 6.)

Európában is közeleg a recesszió
(2001. december 4.)

Borúlátó európai cégvezetők
(2001. december 3.)