Súlyos bírság sztrádabliccelésért

Vágólapra másolva!
A Népszava értesülései szerint a matrica nélkül autózókat a jelenlegi néhány ezer forintos szabálysértési bírság helyett a jövő évtől "elrettentő nagyságú" pótdíj beszedésével büntetnék a hatóságok. A pályák folyamatos ellenőrzése ugyanis nem lesz megoldott, hiszen az év elejére lebontják a nyílt pályákon lévő fizetőkapukat, az új kamerás figyelőrendszer pedig még nem épül ki.
Vágólapra másolva!

A minisztérium az Ausztriában alkalmazott büntetési rendszert ültetné át a hazai viszonyokra. Ott az adott járműkategóriában legmagasabbnak számító tarifa - vagyis az éves matrica - árának a tízszeresét kell megfizetnie a bliccelésen ért autósnak. Ez a magyarországi sztrádadíjak mellett - a személyautók esetében - mintegy 245 ezer forintos büntetést jelentene. A szakminisztérium azonban - a lap úgy tudja - túlzottnak találná az ilyen nagy összegű büntetések kiszabását, ezért idehaza csak az éves tarifa 4-5-szörösét kitevő pótdíj bevezetését javasolja. A tárca javaslata szerint ennél is kevesebbet - az éves díj hozzávetőleg 2-3-szorosát - kell majd fizetnie azonban a tetten ért járművezetőknek, ha a büntetőtarifát hajlandó a helyszínen kiegyenlíteni.

A pótdíj bevezetése azért vált szükségessé mert az állami tulajdonú autópályákon januártól megszűnik a folyamatos forgalom-ellenőrzés. Az állami kezelésben lévő "fizetős" autópályákon ugyanis már megkezdődött a fizetőkapuk bontása. Így a nyílt pályákról hamarosan eltűnnek a matrica meglétének ellenőrzésére szolgáló építmények. A kapuk helyébe lépő új, kamerás sztrádafigyelő rendszer kiépítése viszont nem fejeződik be az év végéig. Az elektronikus ellenőrző rendszer kialakítására ugyanis csupán 320 millió forintot különített el a kormányzat, holott a kamerahálózat telepítésének a költségei elérik a hárommilliárd forintot.

A kormányzat egyébként a napokban dönt a januártól érvényes sztrádadíjakról, s úgy tudjuk, hogy a közlekedési tárca a jövő héten hirdeti ki az új tarifákat. A díjak a személyautók esetében átlagosan csupán öt százalékkal emelkednek, míg a teherautók útdíjai ennél is alacsonyabb mértékben, 1-2 százalékkal növekednek. Így 2001-től a személygépkocsik tulajdonosai a mostani 23 ezer 300 forint helyett 24 ezer 500 forintért vehetnek éves bérletet, az egyhavi pályahasználatra jogosító matricák ára a jelenlegi 2500 forintról 2600 forintra növekszik, a heti jegyek pedig 1400 forintról 1500 forintra drágulnak.

(Népszava)

Ajánlat:

Autópálya-díjak 2001-ben

Korábban:

Öt százalék emelés várható az autópályákon
(2001. november 5.)

Drága lesz a kapubontás a sztrádán
(2001. július 30.)

Elektronikus letapogatórendszer épülhet a sztrádakapuk helyén
(2001. július 31.)