Ismét kamatot csökkentett a FED

Vágólapra másolva!
A piac által várt mértékben, 25 bázisponttal 1,75 százalékra csökkentette irányadó egynapos kamatát kedden az amerikai szövetségi jegybank. Ez volt a Federal Reserve idei 11. kamatcsökkentése, s a negyedik a szeptember 11-ei terrortámadások óta.
Vágólapra másolva!

A Fed az év elején kezdett agresszív monetáris enyhítési kurzus jegyében az akkori 6,5 százalékról eddig összesen 475 bázisponttal csökkentette alapkamatát az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulása, majd recesszióba fordulása láttán. Legutóbb november 6-án csökkent a Fed-kamat, 50 bázisponttal.

A múlt heti vegyes - némi élénkülést és erősen recessziós jeleket egyaránt mutató - amerikai makroadatsor után a piac egyértelműen számolt azzal, hogy a jegybank az eddigi 2,00 százalékos négy évtizedes mélypont alá csökkenti irányadó kamatát. A Dow Jones/CNBC előzetes piaci konszenzusa szerint a megkérdezett 24 elsődleges amerikai állampapír-forgalmazó intézmény mindegyike arra számított, hogy a Fed 25 bázisponttal 1,75 százalékra mérsékli az irányadó kamatot. A keddi döntést megelőző legfrissebb amerikai makroadatsor meglehetősen vegyes képet mutatott. Múlt hétfőn az amerikai GDP kétharmadát adó magánfogyasztás élénkülését és a gyáripar visszaesési ütemének lassulását jelző számok láttak napvilágot.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint októberben változatlan személyi jövedelmek mellett rekord ütemben, 2,9 százalékkal - éves szintre átszámítva 7188 milliárd dollárra - nőttek a személyi kiadások, elsősorban a nagy értékű fogyasztási javak rendkívül erős kereslete miatt. Az ugyanaznap közzétett adatok szerint novemberben 44,5 pont - a vártnál és az előző havinál sokkal jobb, de még mindig zsugorodást jelző - volt az amerikai feldolgozó szektor teljesítményét mérő, az Országos Beszerzési Szövetség (NAPM) által összeállított átfogó beszerzőimendzser-index az októberi 39,8 után.

A novemberi amerikai beszerzőimenedzser-index a 16. volt egymás után, amely a gyáripar teljesítményének csökkenését mutatta, jóllehet az ütem jóval lassabb volt az egy hónappal korábbinál. Az 50 alatti átfogó beszerzőimenedzser-indexek a feldolgozó szektor kibocsátási értékének visszaesését jelzik. A gyáripar után a szolgáltatási szektor múlt szerdán közzétett beszerezőimenedzser-indexe még kedvezőbb volt: novemberben 51,3 pont, vagyis csaknem másfél éve először növekedést jelző volt a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatási szektorra képzett - NAPM-index az előző havi 40,6 után. Csütörtökön azonban azt közölte a munkaügyi minisztérium, hogy a harmadik negyedévben szezonálisan kiigazítva 1,5 százalékos éves ütemben - az előzetes becslésnél és a vártnál is jóval kisebb mértékben - javult az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektorainak termelékenysége a felülvizsgált adatok szerint.

A vártnál gyengébb javulásban az tükröződik, hogy az amerikai gazdaság egésze is a korábban becsültnél nagyobb visszaesést mutatott a harmadik negyedévben. Az előzetes hivatalos becslésben 0,4 százalékos GDP-értékcsökkenés szerepelt, a nemrégiben közzétett felülvizsgált adat szerint azonban a gazdaság összkibocsátása valójában ennél majdnem háromszor gyorsabban, 1,1 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A piaci hangulatot pénteken aztán még jobban rontotta, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium közzétette: novemberben a vártnál jóval nagyobb mértékben, 331 ezerrel csökkent a betöltött alkalmazotti állások száma az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. A munkanélküliség a vártnál szintén magasabbra, 5,7 százalékra emelkedett az előző havi 5,4 százalékról. Az előzetes konszenzus 195 ezres alkalmazotti munkahelyleépülést és 5,6 százalékos munkanélküliséget jósolt a múlt hónapra.

Az összesített októberi és novemberi állásleépülés több mint húsz éve a legnagyobb kéthavi csökkenés volt; a munkanélküliek aránya az 1995 augusztusában mért, ugyancsak 5,7 százalékos szint óta novemberben emelkedett a legmagasabbra.

MTI