Hétszázmilliárd haditechnikára

Vágólapra másolva!
Mintegy 700 milliárd forintra tehető a magyar hadiipari beszerzések összvolumene 2001 és 2010 között - adja hírül a NAPI Gazdaság. A haditechnikai beszerzések értéke fokozatosan növekszik és egyre nagyobb részt hasít ki a védelmi büdzsé egészéből.
Vágólapra másolva!

A haditechnikai eszközpark kényszerű cseréje így is az utolsó pillanatban indult. A védelmi büdzsén belül a haditechnikai beszerzésekre fordított összeg fokozatosan emelkedik, aránya idővel eléri a 25-30 százalékot.

A haditechnikai beszerzések a hadsereg eszközeinek teljes és általános elavultsága miatt a jövőben minden területen várhatóak. Leghamarabb, több tízmilliárdos költséggel, a katonák egyéni védőfelszerelésének korszerűsítése esedékes, de ide sorolható a 60 milliárd forint értékű NATO Biztonsági Beruházási Programmal (NSIP) érkező fejlesztések egy része is. Később a harcjárművekkel kapcsolatos felújítások ugyancsak tízmilliárdos nagyságrendűek lehetnek, míg a közepes és nagy hatómagasságú légvédelmi rakéták típusváltása csak a vadászgépekével lesz összevethető, hiszen egyetlen régebbi típusú Hawk rakéta darabára 250 ezer dollár, egyetlen ilyen üteg költsége 30 millió dollár.

(MTI)