Csőd szélén a lengyel Elektrim távközlési vállalat

Vágólapra másolva!
A pénzügyi összeomlás szélére került kedden a lengyel Elektrim S.A. távközlési és ipari konglomerátum, amely elismerte, hogy nehezen lesz képes törleszteni jövő héten esedékessé váló, csaknem 500 millió eurós kötvényadósságát.
Vágólapra másolva!

Az Elektrim - Kelet-Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportja - kedden azt közölte, hogy "intenzív" tárgyalásokban áll bankokkal és stratégiai partnereivel, köztük a francia Vivendi Universallal rövid távú adósságának refinanszírozásáról - írta a Reuters.

A közlemény szerint ugyanakkor nincs biztosíték arra, hogy december 17-éig, az esedékesség időpontjáig sikerül nyélbe ütni a finanszírozási megállapodást. Az Elektrim csődje, amely a jelek szerint még karácsony előtt bekövetkezhet, a legnagyobb vállalati összeomlás lenne a lengyel gazdaságtörténetben a rendszerváltás óta.

Elemzők és befektetők szerint némi remény még mindig van arra, hogy az Elektrim végül fel tud hajtani rövid távú pénzeket a törlesztésre. A másik megoldás még az lehet, hogy a cég csökkentett visszavásárlási ajánlattal él, ezt azonban a befektetőknek is jóvá kellene hagyniuk.

Az Elektrim kötvényeseinek egyike azt mondta, hogy a társaság nagy valószínűséggel névérték és 105 százalék közötti összeget ajánl fel a befektetőknek. A kötvényre érvényes eladási opció alapján az Elektrimnek a névérték 109 százalékát és a kamatokat kellene kifizetnie; ez együtt 488 millió eurós visszafizetést tenne kötelezővé a cégnek jövő hétfőn.

A 440 millió eurós kötvényt a lengyel nagyvállalat 1999-ben bocsátotta ki egy igen szerencsétlen akvizíciós program finanszírozására.

A helyzetnek megfelelően a múlt hét végén a spekulatív kategórián belül is a leggyengébb sávnak tekintett C tartományba sorolta vissza az Elektrim biztosítatlan kötvényeinek besorolását a Moody’s hitelminősítő. A cég hétvégi közleménye szerint a lengyel társaság besorolása az addigi B3-ról Caa1-re romlik. A lengyel szuverén besorolás ennél kilenc osztályzattal jobb, Baa1, vagyis a közepes befektetői sáv felső széle a Moody’s listáján.

Az Elektrim egyebek mellett a legnagyobb kelet-európai mobiltelefon-szolgáltató, a lengyel PTC 49 százalékos tulajdonosa.

Az Elektrim papírjainak árfolyama kedd délután 31,4 százalékos zuhanást követően 8,30 zloty volt a varsói tőzsdén. A részvény, amely kedden a varsói forgalom 40 százalékát adta, az előző öt jegyzési napon értékének csaknem a felét elvesztette.

(MTI)

Ajánlat:

Elektrim