Karácsonyra lexikont hifitorony helyett<BR/>

Vágólapra másolva!
A karácsonyi könyvvásáron áll vagy bukik az egész év sikeressége - állítja Író Jánosné, a legnagyobb könyvkereskedelmi hálózatot működtető Libri Kft. kereskedelmi igazgatója. Az idén több mint 40 milliárd forintot érő hazai "könyvtermés" harmada-negyede ugyanis november végén, decemberben talál gazdára. Az ünnepi könyvhét és a budapesti könyvfesztivál miatt kiemelkedőnek számító tavaszi szezon és a szeptemberi iskolakezdés időszakának bevételei meg sem közelítik a karácsonyi forgalmat.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években értékes karácsonyi ajándék lett a könyv - mondja Kolosi Tamás, a kiadással és kereskedelemmel egyaránt foglalkozó Líra és Lant Rt. vezérigazgatója, aki úgy emlékszik: 1997-ben volt a szakma az első kiugróan magas karácsonyi szezonja. Állítja: ebben szerepet játszott a könyvárak folyamatos emelkedése mellett a kötetek külalakjának egyre igényesebbé válása is.

A karácsonyi könyvkínálat gerincét évek óta az igényes nyomdatechnikával készülő, gazdagon illusztrált és éppen ezért komoly ajándéknak számító albumok jelentik. A kiadók nem véletlenül novemberre, decemberre időzítik ezeknek a máskor sokkal nehezebben eladható kiadványoknak a megjelentetését: egy díszes album ára ugyanis az idén 6 és 15 ezer forint között mozog. A vásárlók pénztárcáját még kevésbé kímélő lexikonoknak és enciklopédiáknak is a karácsony lett a fő szezonja. A 13 kötetes Magyar nagylexikon például kedvezményesen is 75 ezer forintba kerül, ami már egy jobb televízió vagy hifitorony árával vetekszik.

A sikerkönyvek alkotják a profit nagy részét

A karácsonyi könyvvásár legnagyobb bevételeit azonban várhatóan az idén is a sikerkönyvek adják. A Libri novemberi toplistáján előkelő helyen szerepeltek az ismert médiasztárok, Frei Tamás és Vujity Tvrtko riportkötetei. A gyermek- és ifjúsági irodalmon belül változatlanul Harry Potter a legnagyobb siker. A szépirodalomban Lőrincz L. László, Kepes András és Márai Sándor a legkeresettebb magyar szerzők az idén - sorolja Író Jánosné, a Libri Kft. kereskedelmi igazgatója.

Míg vannak könyvek, amelyekből legfeljebb néhány ezret lehet eladni, addig a "sztárkönyvekből" 70-80 ezer példány is elkel évente. Kolosi Tamás a magyar könyvpiac sajátosságára is felhívja a figyelmet: kevés olyan ország van a világon, ahol a legnagyobb példányszámok nemcsak a lektűrökhöz kapcsolódnak. Példaként említi az 1999 óta a Líra és Lanthoz tartozó Magvető Kiadó legutóbbi szépirodalmi sikerkönyveit, Závada Pál Jadviga párnája és Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regényét, amelyekből szintén több tízezer példány kelt el.

Mélyrepülés, fellendülés, majd konszolidáció

Az utóbbi egy évtizedben sok mindent átélt a hazai könyvszakma: a 90-es évek első felének mélyrepülése után 1997-től példátlan fellendülés, az utóbbi években pedig erőteljes konszolidáció következett. Tavaly több mint 38 milliárd forintot forgalmazott a könyvpiac, és az előző évhez képest 15 százalékos növekedést ért el.

A szakemberek szerint az ágazat leginkább annak köszönheti sikerét, hogy a vásárlók fokozatosan megbékéltek a megnövekedett könyvárakkal. Az 1997-ben 24 milliárdos könyvforgalom ugyanis úgy bővült a tavalyi évre 38 milliárdra, hogy közben az évente kiadott mintegy 9 ezer kötet összpéldányszáma jelentősen csökkent. Míg 1997-ben összesen mintegy 46 millió darab könyv került ki a nyomdákból, addig tavaly mindössze 35 millió.
A könyvárak az elmúlt években az inflációt meghaladó mértékben nőttek - magyarázza Kolosi Tamás, aki azonban azt is hozzáteszi, hogy a magyar árak még mindig csak a Nyugat-Európában szokásosak kétharmadát érik el, miközben a papírárakban és a nyomdaköltségekben már nincs különbség.

A magyarok megbékéltek a magasabb árakkal

A magyar fogyasztók láthatóan megbékéltek a magasabb árakkal, és a kötetenkénti "lélektani határ" az utóbbi években fokozatosan emelkedett. Kolosi példaként említi, hogy a regények esetében ez a határ évekig 1990 forint volt, s ezt körülbelül másfél évvel ezelőtt Esterházy Péter már említett könyvével sikerült megtörniük a kereskedőknek. Azóta egy regényért akár 3 ezer forintot is hajlandóak vagyunk kifizetni.

A prognózisok szerint az idén a könyvforgalom várhatóan meghaladja a 40 milliárd forintot. Az azonban csak a téli könyvvásár eredményeinek összesítése után dől el, hogy beválik-e azok jóslata, akik szerint az idén némileg lassul az előző esztendők növekedési üteme. A legnagyobbak mindenesetre forgalmuk jelentős bővülésére számítanak. A 26 budapesti és egy kecskeméti üzlettel rendelkező Libri Könyvkereskedelmi Kft. november végéig elérte a tavalyi 3 milliárdos forgalmát, és a karácsonyi könyvvásárlásokból további egymilliárd forintos bevételt remél. A Líra és Lant Rt. pedig 2 milliárdos bevétellel, ezen belül több mint 400 milliós karácsonyi forgalommal számol az idén.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Libri