Kamatcsökkentést várnak az USA-ban

Vágólapra másolva!
A múlt heti vegyes - némi élénkülést és erősen recessziós jeleket egyaránt mutató - amerikai makroadatsor után a piac egyértelműen azzal számol, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a jelenlegi 2,00 százalékos négy évtizedes mélypont alá csökkenti irányadó egynapos kamatát a nyíltpiaci bizottság (FOMC) keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones/CNBC előzetes piaci konszenzusa szerint a megkérdezett 24 elsődleges amerikai állampapír-forgalmazó intézmény mindegyike arra számít, hogy a Fed 25 bázisponttal 1,75 százalékra mérsékli az irányadó kamatot. A határidős indexkontraktusok is azt mutatják, hogy a piac 100 százalékos biztonsággal árazta be az újabb kamatvágást.

A felmérésbe bevont forgalmazók közül 16 azzal is számol, hogy a jegybank nem áll meg 1,75 százalékon, hanem - valószínűleg már januárban - 1,5 százalékon, sőt egyikük szerint tavasszal 1,25 százalékon fejezi be az év elején kezdett agresszív monetáris enyhítési kurzust.

A Federal Reserve eddig tíz alkalommal, összesen 450 bázisponttal a januári 6,5 százalékról a jelenleg érvényes 2,00 százalékra csökkentette irányadó egynapos kamatát; legutóbb november elején hajtott végre 50 bázispontos kamatcsökkentést.

A heti makroadatsor viszonylag jól kezdődött. Hétfőn az amerikai GDP kétharmadát adó magánfogyasztás élénkülését és a gyáripar visszaesési ütemének lassulását jelző számok láttak napvilágot az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint októberben változatlan személyi jövedelmek mellett rekord ütemben, 2,9 százalékkal - éves szintre átszámítva 7188 milliárd dollárra - nőttek a személyi kiadások, elsősorban a nagy értékű fogyasztási javak rendkívül erős kereslete miatt. Az októberi rekord előtti legnagyobb havi személyi kiadásnövekményt 1987 szeptemberében mérték, 2,6 százalékkal.

(MTI)

Ajánlat:

Fed

Korábban:

Ijesztő amerikai foglalkoztatottsági adatok
(2001. december 7.)

Javuló amerikai Beszerzési Menedzser Index
(2001. december 3.)

Egyre gyengül az amerikai fogyasztók bizalma
(2001. november 27.)

Egy százalékkal esett az amerikai GDP
(2001. november 30.)