Az orosz termeléscsökkentés csak rövid távon emelte az olajárakat

Vágólapra másolva!
Csütörtökön drágult a kőolaj a szabadpiacon, de kereskedők szerint az ár hosszabb távon csak kevés támogatást kap a szerdai orosz döntéstől, hogy január 1-től napi 150 ezer hordóval csökkentik az olajkivitelt. A piacot alapjában a gyenge nemzetközi kereslet és a nagy kereskedelmi tartalékok irányítják.
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta januári szállításra közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként 19,59 dollár volt - a szerda reggeli 19,40 dollár helyett - a New Yorki-i árutőzsde (NYMEX) folytatódó szingapúri elektronikus jegyzésében, 10 centtel drágább a szerdai zárónál. Szerdán 16 centtel olcsóbbodott - miután napközben 20,30 dollárra ugrott -, kedden 44 centtel olcsóbbodott, hétfőn 65 centtel drágult, pénteken 82 centtel drágult, csütörtökön 60 centtel olcsóbbodott, múlt szerdán 26 centtel olcsóbbodott a legközelebbi határidő a NYMEX-en.

Az európai referenciafajta északi-tengeri Brent könnyűolaj legközelebbi, januári határideje hordónként 19,22 dolláron fejezte a szerdai napot a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 7 centtel olcsóbban, mint a keddit. Kedden 42 centtel olcsóbbodott, hétfőn 57 centtel drágult, pénteken 73 centtel drágult, csütörtökön 28 centtel olcsóbbodott, múlt szerdán 33 centtel olcsóbbodott a legközelebbi határidő.

(MTI)

Korábban:

Oroszország napi 150 ezer hordóval csökkenti olajkitermelését
(2001. december 5.)

Oroszország-OPEC alku a láthatáron
(2001. december 4.)