Egységes áfás számlák az EU-ban

Vágólapra másolva!
A gazdaságba vetett bizalmat próbálták erősíteni tegnapi találkozójukon az európai pénzügyminiszterek, amikor biztosították egymást: egyik tagállam sem sérti meg a stabilitási paktumot, és a hiány sehol sem lépi át a 3 százalékot. A miniszterek megállapodtak az áfás számlák harmonizációjáról, és a nyugdíjalapok működési területét kiterjesztették az unió egészére.
Vágólapra másolva!

A borús jövőt előrejelző friss gazdasági adatok ismeretében próbálták tegnap az unió pénzügyminiszterei megnyugtatni a gazdaság résztvevőit: nem engedik elszabadulni a káros folyamatokat. A legaggasztóbb eredményeket produkáló Németország pénzügyminisztere külön biztosította kollégáit, hogy a várhatóan mindössze 0,75 százalékos jövő évi növekedés ellenére a költségvetés hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2,5 százalékát. A német kormány ma dönt új stabilizációs programjáról.

Pedro Solbes, a monetáris ügyek biztosa szintén meg van róla győződve, hogy egyetlen ország sem lépi túl a stabilitási paktumban engedélyezett 3 százalékos hiányküszöböt. A költségvetés bizonyos felborulása természetes a lassulás időszakában, amikor az adóbevételek csökkennek, és a szociális kiadások növekednek - mondta. Az Európai Bizottság januárban elemzi majd az eurózóna országainak stabilitási programjait.

A miniszterek támogatták az unió 3,5 trillió eurós nyugdíj-biztosítási piacának reformját is. A jövőben a nyugdíjalapok a bankokhoz, a befektetési, valamint a biztosítótársaságokhoz hasonlóan azonos szabályrendszer alapján működhetnek az unió egész területén. Ugyanakkor a befektetők védelme érdekében szigorították az üzleti viselkedés szabályait és az ellenőrzéseket. "Az alapok ezentúl modern befektetési technikákat alkalmazhatnak, és a határokon átnyúló növekedési lehetőségek nyílnak meg előttük, miközben a befektetők bízhatnak a megerősített befektetővédelmi szabályokban - jelentette ki Frits Bolkeistein belső piaci biztos. Kitágították a befektetési területek körét is a határidős ügyletekre, pénzügyi szolgáltatásokra és a bankbetétekre is. A jövőben pedig magán és intézményi befektetők portfólióit is menedzselhetik.

Megállapodtak az áfás számlák harmonizációjáról is, így 2004-től a vállalatoknak nem kell 15 különböző rendszerrel megküzdeniük, és a számlákat bármely ország adóhivatala elfogadja majd. Bátorítani kívánják az elektronikus számlázás elterjedését is - melyet ma még több tagállam törvényhozása korlátoz - ugyanis a bizottság becslései szerint egy elektronikus számla feldolgozása mindössze 0,4 euró a papírszámla 1,4 eurós költségével szemben.

Továbbra sem sikerül megegyezni a megtakarításokra kivetett adó beszedéséről. Ez ugyanis ellentétes a banktitokkal. Az eredeti tervek szerint az új szabályozás lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy információt cseréljenek a náluk számlát vezető, de máshol adózó uniós polgárokról, megakadályozva az adóelkerülést. Az elmúlt évek vitái során már körvonalazódott egy kompromisszum azzal a három országgal - Ausztria, Belgium és Luxembourg -, amelyek vehemensen ellenzik a szabályozást. Hét évig ezek az államok maguk szedhettek volna be a megtakarításokra kivetett adót és utalhatták volna át annak az országnak, ahol a polgár lakik. Az ellenzők viszont attól tartanak, hogy a megtakarítások elmenekülnének olyan adóparadicsomokba, mint az USA, Svájc, vagy Monaco. Az egyet nem értés ellenére a javaslatot változatlan formában kívánja a laekeni csúcs elé terjeszteni a belga elnökség.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)