A náthás pilóták miatt nő a US Airways vesztesége

Vágólapra másolva!
A US Airways, amerikai légitársaság elnök-vezérigazgatója bírálta a vállalat pilótáit, amiért az elmúlt hétvégén sokan közülük - a vezetés gyanúja szerint indokolatlanul - beteget jelentettek, és ezért több száz járatot törölni kellett. A kiesések jelentősen növelték a US Airways amúgy is tetemes veszteségét, amely a harmadik negyedévben elérte a 766 millió dollárt. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hatodik legnagyobb légitársasága, a US Airways a légi közlekedést sújtó globális válságon túl, a pilóták nagyszámú betegszabadsága miatt is jelentős veszteségeket kénytelen elviselni - írja a BBC.

A társaság vezetése élesen bírálta dolgozóit, miután az elmúlt hétvégén 216 járatot kellett törölni a pilóták állítólagos megbetegedése miatt. A járatszám kényszerű csökkentése jelentős bevételkiesést eredményezett a társaságnak.

Bőven elég, amikor egy versenytársunk miatt esünk el bevételtől vagy forgalomtól, de elszomorító, ha ezt mi okozzuk saját magunknak - mondta Stephen Wolf, a légitársaság elnök-vezérigazgatója. Wolf hozzátette, hogy a váratlan veszteségek kritikus pillanatban érték a vállalatot, hiszen az idei év harmadik negyedévében 766 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 30 millió dolláros veszteséggel.

A szakszervezeti vezetők - bár elutasítják a szervezett tiltakozás vádjait - figyelmeztetik a pilótákat, hogy ragaszkodjanak a munkaszerződésükben rögzített jogaikhoz.

A US Airways egyébként versenytársainál is jobban megszenvedte a szeptember 11-i terrorakciókat követő iparági válságot. A társaság pilóták százait küldte fizetés nélküli szabadságra, és további százak kényszerszabadságolását tervezi az év végéig.

A US Airways költségcsökkentő terveiben az is szerepel, hogy kapacitásának nagy részét kisebb, olcsóbban üzemeltethető gépekre állítja át, ami a kísérőszemélyzet csökkentését is maga után vonja. A szakszervezetek egyébként hivatalosan is tiltakoztak a tervezet ellen, de közleményük szerint a vállalat vezetése hűvösen reagált a felvetésekre.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

US Airways