Európában is közeleg a recesszió

Vágólapra másolva!
Mind az üzleti szféra, mind pedig a fogyasztók egyre borúlátóbban látják a jövőt az eurózónában: az Európai Bizottság üzleti bizalmi indexe 5 és fél éves, fogyasztói bizalmi indexe pedig négyéves mélypontra süllyedt novemberben - közölte a Bloomberg hírügynökség. Szakértők ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy az Európai Központi Bank csak a jövő év elején csökkenti ismét irányadó kamatát a gazdaság élénkítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság fogyasztói bizalmi indexe novemberben mínusz 12-re süllyedt az októberi mínusz 10-ről, míg az üzleti bizalmi index értéke mínusz 18 volt az októberi mínusz 16 után. Az unió vezető testülete 25 ezer fogyasztó és 50 ezer cégvezető megkérdezése alapján számítja a gazdasági szereplők jövőbeli várakozásait számszerűsítő indexértékeket.

A Bloomberg emlékeztet: a valutaunió gazdasága a harmadik negyedévben már csak 0,1 százalékkal bővült, míg Egyesült Államok gazdasága recesszióba süllyedt. Mindez jelentős elbocsátási hullámhoz, csökkenő kereslethez és a fogyasztói bizalom megingásához vezetett.

A kedvezőtlen makrogazdasági adatok miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik az uniós jegybankra annak érdekében, hogy irányadó kamatának csökkentésével élénkítse a gazdaságot. Az Európai Központi Bank mozgásterét tágítja, hogy a gazdaság lassulásával együtt jelentősen mérséklődik az infláció: a pénzromlás éves üteme már majdnem elérte a jegybank által kívánatosnak tartott 2 százalékos szintet. A tendenciát tovább erősíti, hogy az unió statisztikai hivatalának keddi közleménye szerint az ipari termelői árak az euróövezetben 0,6 százalékkal csökkentek októberben.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők döntő többsége ennek ellenére úgy vélte, hogy az Európai Központi Bank döntéshozói idei utolsó, csütörtöki ülésükön még nem mérséklik tovább az alapkamatot: 21 közgazdász közül 19 úgy vélekedett, hogy erre csak januárban lehet számítani.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Európai Központi Bank

Korábban:

Borúlátó európai cégvezetők
(2001. december 3.)