Javuló amerikai Beszerzési Menedzser Index

Vágólapra másolva!
Novemberben 44,5 pont - a vártnál és az előző havinál sokkal jobb, de még mindig zsugorodást jelző - volt az amerikai feldolgozó szektor teljesítményét mérő, az Országos Beszerzési Szövetség (NAPM) által összeállított átfogó Beszerzési Menedzser Index az előző havi 39,8 után.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones/CNBC előzetes konszenzusa 42,6-es átfogó NAPM-indexet valószínűsített a múlt hónapra. A novemberi amerikai Beszerzési Menedzser Index a 16. volt egymás után, mely a gyáripar teljesítményének csökkenését mutatta, jóllehet az ütem jóval lassabb az egy hónappal korábbinál. Az 50 alatti átfogó beszerzési menedzser indexek a feldolgozó szektor kibocsátási értékének visszaesését jelzik.

A 44,5-es átfogó novemberi NAPM-index már felette volt annak a küszöbértéknek (42,7), amely a számítások szerint a gazdaság egészének növekedése és visszaesése között húzódik; a múlt havi mutató 0,7 százalékos, éves szintre számolt pillanatnyi GDP-növekedésnek felel meg. Ezt egyébként egyelőre nem igazolja a néhány nappal korábban közzétett harmadik

negyedévi felülvizsgált GDP-becslés, amely szerint az amerikai gazdaság kibocsátása 1,1 százalékkal csökkent a vizsgált három hónapban.

A GDP-érték csökkenéséről szóló hivatalos adattal inkább konzisztens volt az előző, októberi átfogó NAPM-index, amely a szeptemberi 47,0-ről 39,8-re zuhant. Az Enron-csőd utóhatásaitól szenvedő értékpiacok nem nagyon reagáltak a javuló múlt havi NAPM-indexre.

Az átfogó indexen belül az egyik legnagyobb felhajtóerőt az új gyáripari megrendelések részindexe adta, amely az előző havi 38,3-ről 48,8-re emelkedett. Jelentősen, 40,9-ről 47,1-re nőtt a kibocsátási részindex is, miközben tovább enyhült a beszerzési oldali árnyomás: az input-árak részmutatója 32,5-ről 31,6-re csökkent. A foglalkoztatás részindexe nem sokat változott: a szeptemberi 35,1-ről 35,7-re emelkedett.

A dollár azonban erősödött a New York-i kereskedésben, a NAPM-adat előtti 89,70 dollárcent/euróról 89,04 dollárcent/euróra. Norbert Ore, a NAPM kutatási igazgatója az index hétfői közzététele után azt mondta: a szeptemberi terrortámadás októberi utósokkja után az amerikai feldolgozó szektor meglepő ellenálló képességről tett tanúságot. - A trend egyértelműen kedvező irányú, de még korai küszöbönálló fellendülésről beszélni - mondta Ore.

(MTI)

Ajánlat:

NAPM

Korábban:

Egy százalékkal esett az amerikai GDP
(2001. november 30.)

Greenspan aggódik az amerikai gazdaságért
(2001. május 25.)