50 ezer használt autó érkezhet az év végéig

Vágólapra másolva!
Idén körülbelül négyszer annyi használt gépjármű kerül a magyar piacra, mint a tavalyi évben. A fellendülés annak köszönhető, hogy megszűnt a behozatali kvóta, eltörölték a vámot és az autók évjárat-korlátozásán is lazított a január elsejétől érvényes jogszabály. A csúcs - mint minden évben - idén is decemberben várható.
Vágólapra másolva!

A januári jogszabályváltozások jelentős mértékben könnyítették meg az autóimportra szakosodott vállalkozások működését, valamint a magánszemélyek járműbehozatalát. A januári és nem utolsó sorban a november végi változások miatt az idén több mint 50 ezer autó behozatalára lehet számítani - nyilatkozta a Népszabadságnak az ügyben illetékes, hetes számú vámhivatal helyettes vezetője, Horváth Antal.

A január elsejei jogszabályváltozásokkal eltörölték az évjárati korlátozást; megszűnt a kereskedők munkáját korábban korlátok közt tartott engedélyezési kötelezettség, az importkvóta, valamint szintén januártól az EU-ban és a CEFTA-országokban gyártott járművek vámtétele nulla százalékra csökkent (forgalmi adót azonban így is fizetni kell). A november végi jogszabályváltozások azt teszik lehetővé, hogy a jövőben - nem kereskedelmi céllal - nem családonként, hanem személyenként hozható be egy gépkocsi külföldről.

Az illetékesek a lapnak elmondták: a külföldi autók behozatala előtt érdemes megvizsgálni, hogy az importra szánt gépkocsi megfelel-e a forgalombiztonsági és környezetvédelmi rendelkezéseknek. A Közlekedési Főfelügyelet honlapján részletes lista találhat arról, mely gépjármű behozatala engedélyezett. A behozatali és devizajogszabályokról a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) honlapján lehet bővebb információt találni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Autó
(az Üzleti Negyed rovata)

A Közlekedési Főfelügyelet - Gépjárművek környezetvédelmi jóváhagyásai

A VPOP információi a gépkocsi-behozatalról