Jövőre a hal éve lesz hazánkban

Vágólapra másolva!
Magyarországon az átlagos halfogyasztás évente mindössze három kilogramm. Ez egyhetede az európai mennyiségnek. A tiszai ciánmérgezés csupán néhány hetes zavart okozott, mára az egyensúly helyreállt, a kereslet valamelyest még növekedett is. Karácsony előtt a nagy kereskedelmi láncoknál számítani lehet akciós árleszállításokra, míg a piacokon a keresletnövekedés kismértékű áremelkedést gerjeszthet.
Vágólapra másolva!

A hazai halgazdaságok évente átlagosan 25-28 ezer tonna halat forgalmaznak. A legkeresettebb továbbra is a ponty, amelyből évi 16 ezer tonna kerül a fogyasztókhoz. Orosz János, a Haltermelők Országos Szövetségének igazgatója elmondta: a hazai kereslet karácsony előtt, illetve karácsonykor a legélénkebb. Röpke néhány nap alatt értékesítik a kereskedők az éves mennyiség 20-25 százalékát. Az igazgatótól megtudtuk, kitartó marketing-munkával sikerült elérni, hogy a halszezon ne egyetlen ünnepre összpontosuljon.

Ezt a törekvést segíti a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) támogatása is. A halgazdaságok pályázhatnak olyan összegekre, melyek segítségével nem kényszerülnek az őszi lehalászásra, és így tavasszal is friss áruval jelentkezhetnek a piacon.

A legnépszerűbb pontyon kívül a fogyasztók körében keresett még az olcsó busa, a kárász. A keszeget háttérbe szorította a sokkal kevésbé szálkás heck, de a hazai halfajta kezdi visszaszerezni korábbi pozícióit. Az intenzív tenyésztésnek köszönhetően a piacon van süllő, fogas, csuka, pisztráng, harcsa is. Egyre népszerűbb az úgynevezett afrikai harcsa, amely neve ellenére a hortobágyi, szarvasi halastavakból származik. Orosz János megemlítette, az idegenforgalmi szezon idején olyan kevéssé ismert, kiváló ízű halak is az étlapra kerülnek, mint a compó.

A szakember úgy vélte, jelentős ármozgásokra az év hátralévő időszakában sem kell számítani. A nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok várhatóan karácsony előtt akciós áron, valamivel olcsóbban kínálják majd a halat, míg a piacokon a megnövekedett kereslet kisebb mértékű áremelkedést idézhet elő. Ez a két tendencia kiegyenlítheti az árakat. A tavalyi tiszai ciánszennyezés csupán néhány hétre okozott zavart a halpiacon. Akkor megrendült a vásárlók bizalma a halban, és még Baján, ahol az országos átlag hét-nyolcszorosát fogyasztják, ott is visszaesett a kereslet. Mára ez a tartózkodás elmúlt.

A ponty kilója 650-790 forint, a legolcsóbb Szekszárdon, ott csak 560 forint. A keszeg átlagára kilónként 200, a kárász 300-350, a pisztráng 1150, a csuka 850, a süllő, fogas 1200, a harcsa hasonló áron kapható. Természetesen szeletelve és filézve drágábbak ezek a halfajták.

A tengerihal-fogyasztás évente alig 0,8 kiló személyenként. A magyar halexport mindössze évi két-háromezer tonna. A környező országok szívesen vásárolnak élő halat is Magyarországról a halas- és horgásztavaikba. A ponty exportja csökkent, de ezt ellensúlyozta a nemes halak iránti keresletnövekedés.

Orosz János elmondta, 2002 a hal éve lesz Magyarországon. Különféle rendezvényekkel igyekeznek a vásárlókat a halfogyasztásra ösztönözni. A központi eseményt az Óbudai-szigeten szervezik meg, ahol megválasztják az év halfőzőjét is.

(Népszava)