Az S&P felminősítette a szlovák államadósságot

Vágólapra másolva!
Felminősítette kedden a szuverén szlovák bel- és küladósságot a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő. A londoni bejelentés szerint a hosszú futamú devizaadósság besorolása BBB mínuszra - a befektetési sáv alapfokára - javul az eddigi spekulatív BB pluszról, a rövid lejáratú küladósságé A-3-ra B-ről. A koronában kibocsátott hosszú futamú szuverén adósság új besorolása elsőrendű A mínusz az eddigi BBB plusz után.
Vágólapra másolva!

A hosszú távú szuverén devizaadósság kilátása továbbra is pozitív, a hosszú futamú koronaadósságé az eddigi pozitív után stabilra módosult a felminősítés után. A Standard and Poor,s indoklása szerint a felminősítés és a pozitív kilátás részleges érvényben hagyása tükrözi a szlovák EU-csatlakozási tárgyalásokon elért jelentős előrelépést, a bankrendszer csaknem teljes átalakítását és külföldi stratégiai befektetők részvételével lezajlott privatizációját, a pénzügyi rendszer általános erősödését és a gazdaság sikeres stabilizálását, valamint az export és a magánberuházások által vezérelt, fenntartható növekedést, amelyet folyamatosan csökkenő infláció kísér.

Az S and P különösen az EU-tárgyalásokon elért előrelépést tartja figyelemreméltónak, megjegyezve: az a tény, hogy Szlovákia képes volt alig két év alatt beérni a többi éllovas kelet-európai tagjelöltet, arról tanúskodik, hogy az ország "hatalmas fejlődést" mutatott fel az utóbbi nhány évben. A hitelminősítő arra számít, hogy Szlovákia 2002 végére befejezi a csatlakozási tárgyalásokat és részese lesz az EU-bővítés első körének.

A hitelminősítő szerint az idei, 3 százalékra becsült gazdasági növekedés után jövőre már 3,6 százalékos, 2003-2004-ben pedig 4 százalék feletti növekedés várható Szlovákiában. Az átlagos infláció jövőre 5,5 százalék, 2003-2004-ben kevéssel 4 százalék felett lesz.

(MTI)

Ajánlat:

Magyarország aktuális hitelminősítése

S&P