Harc a pénzmosás ellen

Vágólapra másolva!
A keddi kormányülésen a kabinet a MÁV és Volán megsegítéséről, a földművelésügyi tárca üzletrész-vagyon kérdéséről, a kialakult kritikus helyzet miatt szükségessé vált gazdaságélénkítésről, a pénzmosás elleni harcról és a januárig visszamenőleg hatályos nyugdíjemelésről döntött.
Vágólapra másolva!

A jelen helyzetben a tömegközlekedés komoly problémákkal küzd. Az úgynevezett nagybérlet létrehozásához szükség van arra, hogy a MÁV kieső bevételei fedezetét megkapja a költségvetéstől - figyelmeztetett Borókai Gábor kormányszóvivő a kormány keddi ülését követően. A rendelet értelmében a MÁV és a Volán kétszázmillió forintot kap az idei évre.

A kormány arról is határozott, hogy a földművelésügyi tárcának vizsgálatot kell folytatnia arról, hogy 39 mezőgazdasági szövetkezet indokoltan jelentett-e csődöt és kezdeményezett felszámolási eljárást maga ellen az üzletrész-rendezés előtt. A minisztérium október végéig koncepciót dolgozik ki az üzletrész-vagyon hasznosításáról. Az üzletrészek kifizetése kapcsán 2 700 alkalommal kötöttek szerződést és kétszáz esetben a kifizetés is megtörtént.

A kabinet által megszavazott, hét elemből álló gazdaságélénkítő csomagja foglalkozik az infrastrukturális fejlesztésekkel, az otthonteremtés lehetőségeinek bővítésével, az állami garanciavállalások kiterjesztésével, továbbá az uniós pénzek felhasználásának kibővítésével. A fenti intézkedések célja az lenne, hogy a világméretekben jelentkező gazdasági recesszió csak kisebb mértékben érintse hazánkat. A kormány a jövő héten tárgyal utoljára a csomagról.

A gazdaságélénkítés keretein belül 5 gyorsforgalmi út épül majd az elkövetkező másfél évben, ami mintegy 187 kilométernek felel meg. A lakáshitel 8 százalékát 6 százalékra mérsékelnék, ami (még nem eldöntött) használt lakás vételénél is felvehető lenne. Uniós forrásokat terveznek igénybe venni, elsősorban a vasúthálózat fejlesztéséhez. A tervek szerint a millenniumi városközpont építését jelentősen felgyorsítanák. A csomag része az is, hogy a kis- és középvállalkozói szektor az eddigi 10 helyett 30 millió forint kedvező kölcsönt vehet fel - feltéve, hogy azt beruházásra fordítja.

Borókai Gábor bejelentette: a kormány 1,5 százalékkal növeli a nyugdíjakat, január 1-ig visszamenőleg. Ez összesen mintegy 22,3 milliárd forintot tesz ki. Egy átlagos nyugdíj után járó emelés 11 havi összege ennél fogva 7 300 forint lesz. Az emelést megkapják mind a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban, illetve a nyugdíj-minimumhoz kötött ellátásban részesülők is.

A kormány keményebben akar fellépni a pénzmosás ellen is - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón. A szigorító csomag eredményeként könnyebben azonosíthatóak lesznek a betétek, pénzeszközök tulajdonosai. Megszűnnek az anonim takarékbetétek, és a jövőben a hitelintézeteknek minden kétmillió forintot meghaladó pénzelhelyezés, pénzátutalás esetében kötelező lesz a befizetőt azonosítaniuk.

A pénzmosás elleni csomag indoka egyrészt az OECD jelentése, melyben a pénzmosás elleni küzdelemben Magyarországot a nem együttműködő országok listájára vette fel azzal az indokkal, hogy olyan betétek is léteznek az országban, mint az anonim takarékbetétek, amelyek lehetőséget adnak a pénzmosásra. További indok, hogy a szeptember 11-i terrorcselekmények után szükség van a pénzmosás minden lehetőségének megakadályozására.

A csomag legfontosabb eleme, az 1994-ben elfogadott pénzmosás elleni törvény hatályának kiterjesztése. Eztán az ingatlanközvetítői, a nemesfém, valamint díszműáru forgalmazói tevékenységekre, az ilyen termékek forgalmazóira, a kulturális javakat árverésen vagy bizományosként értékesítő cégekre, magánszemélyekre is él a törvény. Új elemként pedig a pénzmosás elleni csomag részeként ellenőrizhető lesz a vámhatóság is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A magyar kormány

Pénzügyminisztérium

MÁV

Volán

Korábban:

Magyarország továbbra is rajta van a pénzmosási feketelistán
(2001. szeptember 13.)

Másfél százalékos nyugdíjemelés novemberben
(2001. szeptember 24.)

A MÁV modernizálásához 1500 milliárd forintra volna szükség
(2001. április 10.)

Eddig több mint 140 ezren ajánlották fel üzletrészüket
(2001. szeptember 28.)