Az eső jó közepes terméshez segíti a földműveseket

Vágólapra másolva!
A hét végi esőzések megmentették az idei jó közepesnek mondható kalászosgabona-termést, s a hetek óta tartó szárazság csak kisebb területeken okozott végleges károkat. Az idei búzatermés 4,5-4,8 millió tonnára várható, a tavaszi árpa gyenge, az őszi árpa jobb hozamokat produkált. Igaz, ezzel együtt is egymillió tonnával lehet nagyobb a termés, s 1998 után ismét gond lehet az értékesítéssel.
Vágólapra másolva!

Szolnok megyében - ahol 15-50 milliméternyi eső esett június elején - a terméskilátások búzából közepesnek mondhatók. Hektáronként 3,8-4 tonnás átlag várható - mondta a Magyar Hírlapnak Guba Mihály, a Gabonatermesztők Országos Választmányának elnöke. Évtizedes tapasztalat, hogy a Szolnok megyei átlagtermés nagysága általában megegyezik az országos átlaggal. Guba ezért úgy véli, hogy az 1,2 millió hektárra tehető összvetésterület mellett 4,5-4,8 millió tonna búzatermésre lehet számítani. Ez azt is jelenti, hogy 1,5 millió tonna exportra alkalmas búza halmozódik fel, amelyet nem lenne értelme aratás után rögtön értékesíteni. A választmány elnöke szerint ezért szükség lenne tárolási támogatást, 100 százalékra kiterjesztett közraktárhitel-kamattámogatást, valamint készletezési támogatást adni a termelőknek, gabonaiparnak.

Az elnök úgy látja, a külföldi tőzsdék jegyzéseiről leolvasható, hogy szeptember végétől ugrásszerűen tonnánként 3-5 dollárral drágul a búza. Ezt az ártöbbletet lehetne a tárolt gabonával kihasználni a magyar exportőröknek. A támogatási ügyekben azért is mielőbb dönteni kellene, mert az aratás jó tíz nap múlva - a szokásosnál két héttel korábban - megkezdődik az árpatáblákon.

A kormányzat - az agrártárca irányításával - még nem döntött e kérdésben, holott a múlt heti Agrárrendtartási Tárcaközi Bizottság (ARTB) már tárgyalt e kérdésről.

Guba elmondta azt is, hogy a tavaszi árpa a szárazság miatt igen gyenge termést hoz, míg az ősszel elvetett árpa a búzához hasonlóan csak a gyenge termőterületeken vált a csapadékhiány martalékává. Mindenesetre az elmúlt hetek szárazsága miatt odalettek a korábbi rekordtermésről - 5 millió tonna feletti - szóló várakozások.

Az idénre várt 4,5-4,8 millió tonnányi búzatermés így is messze meghaladja a tavalyi, s még inkább a két évvel ezelőtti össztermést. Egy évvel ezelőtt 3,6-3,7 millió tonnát takarítottak be a kenyérnekvalóból, két éve pedig alig 2,6 millió tonnát. Az idei év lesz az első az 1998. év után, amikor a termés akár értékesítési gondokat okozhat, s 1,5 millió tonna körüli exportra ad lehetőséget.

Az árak ma 24-25 ezer forint körüliek - mármint ezek a termelői elvárások -, míg a felvásárlók adatgyűjtésünk szerint 21-23 ezer forintot látnak reálisnak. A nagy kérdés, hogy az aratás utáni időszakban mennyire lesznek a termelők rákényszerítve terményük értékesítésére, vagy néhány hónapig képesek-e tárolni a búzát. Utóbbi esetben akár 2-3 ezer forinttal is többet kaphatnak terményük tonnájáért. Gondot okoz viszont - mondta lapunknak Tóth István, a szövetkezeti érdekképviselet (MOSZ) titkára -, hogy a tavaly őszi hitelhiány miatt a termelők közel harmada termeltetési szerződést kötött integrátorokkal, s ezért - nem túl magas - lekötött árakon adnak túl gabonájukon.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)