Oroszország áttér az euróelszámolásra

Vágólapra másolva!
Oroszország a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok terén áttér az eróban történő elszámolásra - közölték az EU és Oroszország moszkvai csúcstalálkozóját követően. A megállapodásnak brüsszeli vélemények szerint hosszú távú gazdasági kihtásai lesznek.
Vágólapra másolva!

Az EU és Oroszország csütörtökön Moszkvában tartott csúcstalálkozóján politikai megállapodásra jutott arról, hogy kereskedelmi és gazdasági kapcsolataiban áttér az euróban történő elszámolásra - jelentették be Brüsszelben.

Az Európai Bizottság szóvivője valódi áttörésnek nevezte a Romano Prodi bizottsági elnök kezdeményezésére született döntést, amelynek brüsszeli értékelés szerint hosszabb távú gazdasági és monetáris kihatásai is lesznek.

Az Európai Unió Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere: importjából 37, exportjából 33 százalékkal részesedik. Az EU-orosz kereskedelmi forgalomnak körülbelül a felét energetikai termékek teszik ki, s a két fél nemrég kezdett beható párbeszédet a hosszú távú energetikai együttműködésről. Ugyanakkor ebben a szektorban a forgalom jelenleg csaknem teljes egészében dollárelszámolású - emlékeztetett a szóvivő.

Oroszország jelentős nettó exportőr, kereskedelmi mérlege jelenleg mintegy 61 milliárd dolláros többletet mutat, dollárelszámolású exportjának értéke pedig másfélszeresen haladja meg importjáét. Tekintettel az EU-val fenntartott kereskedelmi kapcsolatainak számottevő súlyára, az euróelszámolásra való áttérés brüsszeli értékelés szerint nagymértékben serkentheti az unió oroszországi közvetlen befektetéseit is, különösen az exportorientált ágazatokban.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Unió


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről